Suomen ja Ruotsin välille uusi sähkönsiirtoyhteys: Suomalaisille jopa kymmenien miljoonien vuotuinen hyöty

Suomen ja Ruotsin väliset sähkönsiirtoyhteydet paranevat merkittävästi ensi vuosikymmenellä. Investoinnin arvo on liki 200 miljoonaa euroa.

Talvisää
Sähkölinjaa lähellä Porvoota.
Sähkönsiirto Suomen ja Ruotsin välillä tehostuu selvästi ensi vuosikymmenellä.Ismo Pekkarinen / AOP

Sähkönsiirto Suomen ja Ruotsin välillä tehostuu selvästi ensi vuosikymmenellä. Kantaverkkoyhtiö Fingridin mukaan (siirryt toiseen palveluun)maiden välille aiotaan rakentaa uusi 800 megawatin vaihtosähköyhteys. Tämä tarkoittaa jopa 30 prosentin lisäystä Suomen ja Ruotsin välisiin yhteyksiin.

Uusi siirtoyhteys tasaa sähkön hintaeroja Suomen ja Ruotsin välillä. Ruotsissa sähkö on halvempaa kuin Suomessa, joten suomalaiset kuluttajat ja teollisuus voivat hyötyä hankkeesta tuntuvasti.

– Hyödyt ovat joitakin kymmeniä miljoonia euroja vuodessa laskutavasta riippuen, sanoo Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen puhelimitse Ylelle.

Tavallisten kotitalouksien iloa laimentaa tosin se, että sähkölaskusta leijonanosan haukkaavat verot ja siirtomaksut.

Apua kylmiin pakkaspäiviin

Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) pitää siirtoyhteyttä tärkeänä läpimurtona sähkön toimitusvarmuuden kannalta.

– Uusi pohjoinen siirtoyhteys poistaa pullonkaulan, joka on nostanut sähkön hintaa Suomessa. Samalla uusi siirtokapasiteetti parantaa sähkön toimitusvarmuutta talvella kovien pakkasten aikana, Rehn sanoo tiedotteessaan.

Hanke lisää myös sähköjärjestelmän joustavuutta, mikä on tärkeää erityisesti sään mukaan vaihtelevan tuulivoimatuotannon lisääntyessä.

Yli 200 kilometrin ilmajohto

Siirtoyhteyden reitti kulkee näillä näkymin Pyhäselän ja Keminmaan kautta Ruotsin Jokkmokkiin Miessauren voimalaan. Fingridin ja Ruotsin kantaverkkoyhtiön Svenska Kraftnätin tavoitteena on saada yhteys valmiiksi vuoteen 2025 mennessä.

Ilmajohto on yli 200 kilometrin pituinen ja valtaosa siitä kulkee Ruotsin puolella.

Investoinnin arvo on lähes 200 miljoonaa euroa. Ruusunen kertoo, että Fingrid maksaa hankkeesta Ruotsin kantaverkkoyhtiötä suuremman siivun. Siirtoyhteyden rakentamiseen haetaan myös EU-tukea.