Bloomberg: Ruotsalainen pankki veti joka pennin ulos Britanniasta

Investointipankki Carnegie painoi paniikkinappia jo ennen kesän Brexit-äänestystä.

Brexit
Iso-Britannian parlamenttitalo House of Commons.
Andy Rain / EPA

Ruotsalainen Carnegie-investointipankki myi pois kaikki sijoituksensa Britanniassa ennen kesäkuun äänestystä EU-jäsenyydestä. Asiasta kertoo Carnegien päästrategi Henrik Drusebjerg talousuutistoimisto Bloombergin (siirryt toiseen palveluun)haastattelussa.

Carnegie hallinnoi runsaan 15 miljardin euron sijoitusomaisuutta. Drusebjerg ei kerro, paljonko pankilla oli rahaa kiinni Britanniassa.

– Ryhdyimme myymään Britannian-sijoituksia täysin nollille noin kuukautta ennen äänestystä, päästrategi sanoo.

Hälytyskellot alkoivat soida investointipankissa, kun Brexitiä vaativien ja EU:ssa pysymistä kannattavien ero alkoi kaveta mielipidekyselyissä. Brexit-leirin voitto oli melko tasaisesta gallup-tilanteesta huolimatta yllättävä. Etenkin punnan arvo kärsi ja on menettänyt tähän mennessä viidesosan arvostaan dollaria vasten.

Carnegie ei aio toistaiseksi palata saarivaltion rahamarkkinoille. Britannian tilanteeseen liittyy tällä haavaa paljon eroneuvottelujen aiheuttamaa epävarmuutta. Vuosikausien EU-jäsenyyden saatossa Britannia on pannut puumerkkinsä unionin budjettisitoumuksiin, jotka yltävät tuleville vuosillekin, ja niistä irtautuminen voi maksaa briteille pahimmillaan kymmeniä miljardeja euroja sovittelurahana.

– Hyvin mahdollisesti Britannia ei koskaan etene Breixitiin, koska lopulta on selvää, että heille jää käteen erittäin, erittäin huono sopimus talouden kannalta, Carnegien strategi Drusebjerg arvioi.