1. yle.fi
  2. Uutiset

Irakin joukot ovat vallanneet Mosulin televisioaseman

Irakin armeija on kohdannut rajua vastarintaa Isisin hallitsemassa kaupungissa. YK on saanut tietoja Isisin tekemistä joukkosurmista.

Ulkomaat
Irakilaisia sotilaita Zirkan kaupungissa 31. lokakuuta.
Irakilaisia sotilaita Zirkan kaupungissa 31. lokakuuta. Zirka sijaitsee kahdenkymmenen kilometrin päässä Mosulista.Ahmed Jalil / EPA

Irakin armeijan joukot ovat saaneet haltuunsa Mosulin televisioaseman rakennuksen, uutistoimistot kertovat sotilaslähteisiin viitaten. Rakennus on ensimmäinen keskeinen Irakin joukkojen valtaama rakennus kaupungissa.

Irakin erikoisjoukkojen kenraalin Sami al-Aridin mukaan televisioaseman lähistöllä on käyty kiivaita taisteluita äärijärjestö Isisiä vastaan. Irakin erikoisjoukot pääsivät kaupungin itäisiin osiin tiistaina aamupäivällä.

Kaupungin saavuttamisesta kertoi armeijalähteiden lisäksi joukkojen mukana kulkeva BBC:n toimittaja. Äärijärjestö Isisin taistelijat ovat tulittaneet joukkoja kranaatinheittimillä ja konekivääreillä, ja kaupunkiin johtaville teille on asetettu pommeja.

Kenraali al-Aridi kertoi aiemmin, että joukot ovat etenemässä syvemmälle kaupunkiin. Katutaisteluiden uskotaan kestävän jopa viikkoja, ja niistä ennustetaan vaikeita. Irakin pääministeri on vaatinut Isisin taistelijoita antautumaan.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

YK: Isis surmannut turvallisuusjoukkojen jäseniä

YK:n ihmisoikeustiedottaja kertoi aikaisemmin päivällä, että Isis on surmannut 40 Irakin turvallisuusjoukkojen jäsentä lauantaina Mosulissa. Järjestön tietojen mukaan uhrien ruumiit heitettiin Tigrisjokeen.

Isis yritti myös kuljettaa noin 25 000 siviiliä Mosulin lähistöllä sijaitsevasta kylästä kaupunkiin maanantaina aamuyöllä. Ihmisiä oli todennäköisesti tarkoitus käyttää ihmiskilpinä, ihmisoikeustiedottaja Ravina Shamdasani sanoi.

Mosulissa uskotaan olevan noin 3 000–4 500 Isisin taistelijaa. Kaupunkiin hyökkää (siirryt toiseen palveluun) Irakin asevoimien lisäksi kurdien peshmerga-taistelijoita ja sunnien puolisotilaallisia joukkoja. Yhdysvaltojen erikoisjoukkojen sotilaita avustaa hyökkäyksestä.

Ilmasta kaupunkia pommittaa Yhdysvallat ja Britannia liittolaisineen. YK:lla ei ole toistaiseksi tietoa Irakin joukkojen tai liittouman ilmaiskujen surmaamista siviileistä Mosulissa.

Lue seuraavaksi