1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Kallis keuhkokuume halutaan kuriin rokotteella – THL: Ei ole kustannustehokasta

Pneumokokki aiheuttaa Suomessa ainakin 10 000 keuhkokuumetartuntaa 50 vuotta täyttäneillä. THL:n laskelmien mukaan yli 65-vuotiailla rokote estää noin yhden kymmenestä keuhkokuumetapauksesta.

terveys
Kuvassa rokotetaan.
Susanna Wacklin / Yle

Useamman riskiryhmään kuuluvan ihmisen kannattaisi ottaa pneumokokkirokote, kokee Kainuun keskussairaalan infektiolääkäri Olli-Pekka Koukkari.

Pneumokokki on infektiosairauksia aiheuttava bakteeri, jonka yleisin vakava muoto on keuhkokuume. Bakteeri aiheuttaa tauteja etenkin ihmisillä, joiden immuunijärjestelmä on heikentynyt. Tämä tarkoittaa esimerkiksi ikääntyneitä ja pitkäaikaissairaita.

– Kunnille keuhkokuumeen hoito on valtava menoerä, joka pitäisi saada hallintaan, Koukkari kertoo.

Tällä hetkellä valtakunnallisesti alle kahdeksan prosenttia riskiryhmään kuuluvista ihmisistä ottaa pneumokokkirokotteen. Esimerkiksi Kainuussa luku on alle kolme prosenttia.

Koukkari kokee, että rokotetta kannattaisi jakaa Kainuussa ilmaiseksi kaikille kotihoidon piirissä oleville sekä riskiryhmille. Kainuussa on arvioitu, että tämä ei aiheuttaisi taloudellisia tappioita. Arviossa on mukana myös keuhkokuumeen hoitamisen jälkeisiä kustannuksia.

Rokotetta tuottava lääkeyritys Pfitzer on arvioinut, että riskiryhmien rokottaminen voisi tuottaa kymmenien miljoonien säästöt.

Moni kunta jakaa pneumokokkirokotetta jo ilmaiseksi riskiryhmille. Rokote maksaa tällä hetkellä yksityiselle henkilölle 85 euroa

Esimerkiksi Joensuussa on rokotettu vuodesta 2012 kaupungin kustannuksella kotihoidossa olevia yli 50-vuotiaita henkilöitä ja myös omaishoidossa olevia potilaita ja hoitajia.

Ei ole kustannustehokasta

Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos ei ole arvioinut, että rokotetta olisi kustannustehokasta asettaa kansallisiin suosituksiin riskiryhmille. Tämä tarkoittaisi, että rokote annettaisiin ilmaiseksi.

Pneumokokkirokote on kuitenkin ollut THL:n kansallisissa suosituksissa annettavana kaikille lapsille ja kantasolusiirron saaneille potilaille. Suositus on ollut voimassa vuodesta 2010.

Kunnille keuhkokuumeen hoito on valtava menoerä, joka pitäisi saada hallintaan.

Olli-Pekka Koukkari

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek kertoo, että ei ole riittävästi näyttöä siitä, että rokotteen jakaminen riskiryhmille olisi kustannustehokasta. Bakteerilla on tavattu 90 erilaista tyyppiä. Yksi jaettava rokote antaisi suojan näistä 13:lle, Nohynek kertoo. Suuren osan taudeista aiheuttaa 20 yleisintä tyyppiä.

– Kyseessä on tehokas ja turvallinen rokote. En halua olla rokotevastainen, mutta jos puhutaan valtion rahojen käyttämisestä ehkäisevään toimenpiteeseen, niin saavutettua hyötyä pitää tarkastella suhteessa siihen käytettyyn rahaan.

THL tutkii tällä hetkellä yhteistyössä Tampereen yliopiston kanssa, että millä riskiryhmillä on suurin riski sairastua pneumokokin aiheuttamaan tautiin.

Jos rokote jaettaisiin kaikille yli 65-vuotiaille, se estäisi THL:n laskelmien mukaan noin yhden kymmenestä keuhkokuumetapauksesta.

– On hyvä muistaa, että keuhkokuumetta aiheuttaa moni bakteeri ja virus. Pneumokokki ei ole ainoa, joka sitä aiheuttaa, Nohynek sanoo

Lue seuraavaksi