1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. psykologia

Ensivaikutelma tehdään muutamissa sekunneissa – omat tunteet voivat hämätä

Ensivaikutelma on tärkeä, mutta voi mennä pahasti mönkään. Nuorisopsykologi toivoo, että ihmiset antaisivat toisilleen aikaa.

psykologia
Kättely
Yrjö Hjelt / Yle

Ensivaikutelmaa ryhdytään joissakin työhaastatteluissa luomaan ennen kuin itse haastattelu on alkanut.

Jo koputus oveen voi merkitä paljon, kertoo yrityksiä rekrytoinnissa auttavan InHunt Groupin Oulun paikallisjohtaja Stig Hedberg.

– Hyvä koputus on reipas. Sitä ei tarvitse kuitenkaan ylikorostaa, muttei myöskään ujostella, Hedberg avaa.

Ensivaikutelman merkitys on tärkeä, mutta vain yksi osa kokonaisuutta Hedberg kertoo. Vaikka ensivaikutelma olisi täydellinen, mutta muut asiat eivät täsmää, hakijaa ei valita.

Toinen voi kuitenkin arvostaa aivan toisia piirteitä.

Anne Turunen

Hedberg neuvoo, että ensivaikutelmaa tehdessään kannattaa kiinnittää huomiota esimerkiksi kädenpuristukseen ja katsekontaktiin. Tärkeintä on olla oma itsensä, mutta samalla huomioida tilanne ja haastattelijat.

– Jos haastattelussa näyttelee, niin on aika vaikeata myöhemmin itsellekin, että joutuu olemaan työpaikalla jotain muuta, kuin oikeasti on, Hedberg pohtii.

Ensivaikutelma voi pettää

Antamaansa ensivaikutelmaan ei voi loppupeleissä vaikuttaa hirvittävän paljon, arvioi Kainuun soten nuorisopyskologi Anne Turunen. Samoin toisen antama vaikutelma voi pettää.

– Miten ihminen näkee toisen, niin siihen vaikuttaa ihmisen oma historia, kokemukset elämässä ja mielikuvat. Se on aika subjektiivista, Turunen kokee.

Ensivaikutelmaan voi vaikuttaa myös oma tunnetila. Jos on huonolla päällä, saattaa tunteen yhdistää myös uuteen tuttavuuteen. Lisäksi arvot vaikuttavat.

Kainuun soten nuorisopsykologi Anne Turunen
Nuorisopsykologi Anne Turunen toivoo, että ihmiset antaisivat toisilleen aikaa ensivaikutelman yli. Mika Niskanen / Yle

– Jos itse arvostaa selkeäsanaisuutta ja jämptiyttä, pyrkii näitä tuomaan omassa ensivaikutelmassaan esiin. Toinen voi kuitenkin arvostaa aivan toisia piirteitä, Turunen sanoo.

Turunen rohkaisee luottamaan omaan persoonallisuuteensa. Se riittää, mitä itse on.

– Usein kaikkein parasta ihmisessä on oma itse, ettei tarvitse yrittää olla mitään muuta, Turunen sanoo.

Ensivaikutelmalla on vaikutusta

Tilanteessa kannattaa tuoda omia parhaita piirteitään esiin. Turunen ohjeistaa olemaan avoin ja osoittamaan, että on valmis vuorovaikutukseen.

– Voi vaikka tervehtiä. Tällöin on toistenkin helpompi ottaa kontaktia ja tulla juttelemaan, Turunen vinkkaa.

Ensivaikutelmalla koetaan olevan suuri merkitys. Turunen nostaa esiin sädekehävaikutuksen. Tämä tarkoittaa, että jos arvottaa ensi kertaa tapaamansa henkilön jonkin piirteen myönteisesti, alkaa häneen liittämään muitakin myönteisiä piirteitä.

Jos näyttelee, niin aika vaikeata itsellekin, että joutuu olemaan työpaikalla jotain muuta, kuin oikeasti on.

Stig Hedberg

Vastakohtana on sen sijaan niin sanottu stigma. Tällöin henkilöön liitetään kielteisiä piirteitä.

– Meidän ajattelutapa on rakennettu siten, että lokeroimme kohtaamiamme asioita ja jäsennämme niitä, kukin omasta näkökulmastamme siten, että ne on helpompi omassa mielessämme hahmottaa ja käsittää. Mutta tähän liittyy virhemahdollisuuksia.

Ensivaikutelma tehdään sekuntien aikana

Ihmiset kiinnittävät ensivaikutelmaa tehdessään eri asioihin huomiota, Turunen korostaa. Huomiota kiinnitetään myös ulkoisiin piirteisiin.

– Jos työhaastatteluun esimerkiksi menee, niin sinne ei kannata tietenkään mennä ihan missä tahansa vaatteissa, Turunen nauraa.

Myös suorahakutoimija InHunt Groupin Oulun paikallisjohtaja Stig Hedberg neuvoo valmistautumaan esimerkiksi työhaastatteluihin kunnolla. Hän korostaa, että työelämässäkin palavereihin valmistaudutaan.

Usein kaikkein parasta ihmisessä on oma itse, ettei tarvitse yrittää olla mitään muuta.

Anne Turunen

Hän kuitenkin muistuttaa, että vaikka ensivaikutelma menisi pieleen, tilannetta voi korjata työhaastattelun aikana. Ensivaikutelmaan kannattaa kuitenkin panostaa.

– Siihen voi valmistautua, joten miksi ei pyrkisi antamaan hyvää vaikutusta itsestään, Hedberg pohtii.

Vaikka ensivaikutelma on tärkeä, nuorisopsykologi Turunen toivoo, että ihmiset antaisivat toisilleen aikaa.

– Haluaisin katsoa ensivaikutelman sillä tavalla, ettei jäädä siihen kiinni. Ihminen on paljon muutakin kuin ensivaikutelma.

– Ettei jäätäisi kiinni siihen ensivaikutelmaan, että katsottaisiin vähän sen taakse ja yli, Turunen kokee.

Lue seuraavaksi