1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kahvi

Kulinaristeille kahvittelukin on taidetta – kello ratkaisee mitä kahvin kanssa syödään

Suomalaisilla on päivässä monta kahvitaukoa. Gastronomien mukaan päivän ajankohta ratkaisee sen, mitä kahvihetkellä syödään ja missä järjestyksessä.

Suomalaiset juovat eniten kahvia maailmassa. Kuva: Marjukka Talvitie / Yle

Suomalaiset ovat kahvinjuojakansaa, sillä asukasta kohden juomme eniten kahvia maailmassa. Tämä näkyy myös kahvikulttuurissamme, sillä kahvia tarjotaan päivän aikana usein, verrattaessa esimerkiksi keskieurooppalaiseen tyyliin. Kahvinjuontikulttuurissamme on mukana myös ripaus amerikkalaista kahvinjuontia: tämä näkyy muun muassa kahvikuppien kokojen kasvuna.

Kahvipöydässä on usein tarjolla suolaisia sekä makeita antimia. Vaikka ei olekaan kiveen kirjoitettu kumpi nautitaan ensin, suolainen vai makea, löytyy gastronomeilta eli ruokaharrastajilta ohjeistus tähänkin.

– Meillä on kaikki ruoka-ajat aika säädeltyjä ja säännösteltyjä, joten kaikkihan riippuu siitä mikä on kellonaika. Aamukahvilla kello 7–10 välillä syödään ensin suolainen, jota tuolla aikavälillä pitääkin olla, opastaa Suomen Gastronomisen seuran puheenjohtaja Kim Palhus.

Myöhemmin illalla tarjotaan kofeiinitonta kahvia ja tarjoilu voi olla kohtuullisen liberaalia.

Kim Palhus

Aamukahvin jälkeen seuraava kahvin nauttimisaika sijoittuu lounasaikaan kello 10–12 välille.

– Tässä henkilöllä on valinnanvapaus valita suolaista tai makeaa – vai valitseeko kumpaakaan, koska tällä aikavälillä kahvitilaisuudessa pitäisi olla lounaan vuoksi hyvin kevyt tarjoilu, sanoo Palhus.

Suomalaisessa työkulttuurissa perinteinen iltapäiväkahvi nautitaan kello 14 aikaan. Tällöin kahvipöydästä löytyy usein pikkuleipiä, leivonnaisia, pullaa, kakkua ja monenlaista makeampaa tarjottavaa.

Kajaanilaisen kahvilan tiskissä on sekä makeaa, että suolaista syötävää. Kuva: Arto Loukasmäki / Yle

Palhuksen mukaan iltapäiväkahveilla suolaisen voi surutta jättää vähemmälle ja nauttia jotain makeaa. Kellon käydessä tilanne kuitenkin muuttuu.

– Myöhäisemmän iltapäivän kahvissa roolit vaihtuvat ja siellä on hyvä olla enemmän suolaista ja kevyttä purtavaa. Kahvipöydässä on aina oltava kuitenkin jokin pieni makea, muistuttaa Palhus.

Kahvipöydässä on aina oltava kuitenkin jokin pieni makea.

Kim Palhus

Kello 18 jälkeisessä kahvittelun tarjontaan Suomen Gastronomisen seuran puheenjohtajalla Kim Palhusilla ei ole tarkkoja säädöksiä, mutta ohjeistus kyllä löytyy.

– Myöhemmin illalla tarjotaan kofeiinitonta kahvia ja tarjoilu voi olla kohtuullisen liberaalia. Skandinaavisesti ja suomalaisesti ajateltuna painotus on suolaisessa ja makea on jotakin kevyttä piirakkaa tai leivonnaista mielellään paikallista sesonkia suosivaa.

– Ja jos vieraina on ulkomaalaisia, tulee kahvilaadun vaihdella, hän lisää.

Myyjän taidot vaikuttavat kausituotteiden menekkiin

Kajaanilaisessa kahvila Murusessa yrittäjän havainto on se, että ensimmäisenä syödään suolainen ja sen jälkeen siirrytään makeampaan kahvileipään.

– Paitsi, jos asiakas on niin kuin minä, niin sitten saattaa syödä sen makean ensin tai ainakin maistelee sitä. Kyllä pääasiassa suolainen syödään ensin, sanoo yrittäjä Elina Heikkinen.

Kausituotteiden kuten Runebergintorttujen, laskiaispullien ja joulutorttujen suosio on edelleen vahvaa. Uusien leivonnaisten menekkiin vaikuttavat eniten myyjän suosittelutaidot.

Kulinaristisesta näkökulmasta otollisin hetki makean leivonnaisen nauttimiseen kahvin kanssa on iltapäivällä. Kuva: Tuomas Rajala / Yle

Jotta kahvihetken nautinnosta saa kaiken irti, niin olisi suolaisten ja makeiden antimien välillä suu huuhdeltava vedellä. Gastronomisen seuran Kim Palhuksen mielestä vesi kuuluu kahvinjuontiin ja hänen ilokseen kivennäisvesikulttuuri on Suomessa hieman nousussa.

– Olen sitä monelle suositellut ja opettanut. Yllättävää kyllä se hiilihappoinen vesi on ensin tuntunut vieraalta, mutta jälkeenpäin on todettu, että kummasti kuplat vain kieltä ja suuta puhdistavat enemmän kuin tavallinen vesi. Joka tapauksessa kahvin yhteydessä vettä pitää olla tarjolla ja mielellään kylmää, opastaa Palhus.

– Meillä on tapana antaa vesilasi suoraan asiakkaalle kahviostoksen yhteydessä ja vettä on tarjolla myös lisää, jatkaa kajaanilaisen kahvila Murusen yrittäjä Elina Heikkinen.