1. yle.fi
  2. Uutiset

Kirjolohen suosio nousussa – Lapissa olisi tilaa kasvattamoille

Kotimaisen kirjolohen kulutus on kasvanut ja Norjan lohen pienentynyt, tosin vain vähän. Kokonaisuutena kalan kulutus on laskenut edellisvuodesta hieman, kertoo Luonnonvarakeskuksen tuore tilasto.

kalat
Kasvatettuja suomalaisia kirjolohia.
Jussi Kallioinen / Yle

Kirjolohta tuotetaan Suomessa vuosittain noin 14 miljoonaa kiloa ja muita kaloja miljoona kiloa. Tuotanto lisääntyi edellisvuodesta kymmenen prosenttia. Kun vienti ei ole juuri kasvanut, tarkoittaa se erityisesti kirjolohen kulutuksen kasvua.

Siltikin Norja lohi on edelleen ylivoimaista; sitä tuotiin viime vuonna Suomeen 29 miljoonaa kiloa.

Norja oli omaa luokkaansa myös kokonaistuonnissa. Kalan ja kalatuotteiden tuonti oli kaikkiaan 112 miljoonaa kiloa, josta puolet Norjasta.

Kirjolohella on tulevaisuutta

Ylivoimaisesti suurin osa Suomen kirjolohista ja muistakin kaloista kasvatetaan merialueella, erityisesti Saaristomerellä ja Ahvenanmerellä. Syömäkalakiloja kertyy merialueelta yli 12 miljoonaa.

Sisämaassa ykkösenä on Kainuu reilulla 1,2 miljoonan kilon tuotannolla. Määrä on puolet kaikesta sisävesien tuotannosta.

Kokonaisuudessaan kalantuotantoa pystyisi lisäämään selvästi nykyisestä.

– Kotimaisella kirjolohen kasvatuksella on erittäin hyvä tulevaisuudenkuva, Suomen kalankasvattajaliiton toimitusjohtaja Anu-Maria Sandelin sanoo.

– Kun me saadaan lupa-asiat kuntoon ja ymmärretään toinen toisiamme, niin että saadaan lisää tuotantolupia, niin se näyttää erittäin hyvältä, että saadaan kotimaista kalaa enemmän.

Sisävesillä ja varsinkin Lapissa on lopulta yllättävänkin vähän ruokakalan tuotantoa. Lapissa olisi tilaa paljon suurempaan tuotantoon.

– Pohjoisessa on erittäin hyvä potentiaali kasvattaa paljon nykyistä enemmän kalaa. Siellä on hirveän hyviä vesiä ja siellä on riittävästi isoja jokia ja patoaltaita missä on mahdollisuus kasvattaa kalaa, sanoo toimitusjohtaja Sandelin.

Lue seuraavaksi