1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Eerola tiukkana venäläisten maakaupoista : "Isänmaan myynti EU:n ulkopuolisille tahoille pitäisi kieltää"

Hallintovaliokunnan puheenjohtaja Juho Eerola (ps.) sanoo, että tänä ja viime vuonna maanpuolustuksellisesti tärkeiden alueiden läheisyydestä ei ole enää myyty maita EU:n ulkopuolisille kansalaisille entiseen tapaan.

Juho Eerola Kuva: Yle

Eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtaja Juho Eerola (ps.) pitää venäläisten maakauppoja Suomessa äärimmäisen vakavana asiana.

Iltalehti (siirryt toiseen palveluun) uutisoi tänään tiistaina suojelupoliisin eduskunnalle toimittamasta lausunnosta, jonka mukaan Suomesta ostettuja kiinteistöjä saatetaan käyttää venäläisten sotilaiden majapaikkoina.

Supo toteaa lausunnossaan (siirryt toiseen palveluun) muun muassa, että vieraan valtion lukuun toimiva maanomistaja voi "rakentaa kiinteistölleen rakennelmia, joita vieras valtio voisi kriisitilanteessa hyödyntää esimerkiksi liikenneväylien sulkemisessa tai tunnuksettomien joukkojen majoittamisessa".

Eerola kertoo itse heränneensä venäläisten maakauppoihin jo kymmenen vuotta sitten.

– Huomasin, että venäläiset ostavat tarkoituksenmukaisesti maanpuolustuksen kannalta hyvin merkittävien paikkojen läheisyydestä eräänlaisia sillanpääasemia ja paikkoja, joista he voivat tarkkailla mahdollisen kriisin syttyessä suomalaisten joukkojen sijoittamista, Eerola kertoo Ylelle havainnoistaan.

Eerola pitää mahdollisena, että venäläiset käyttäisivät hankkimiaan kiinteistöjä myös majoitustiloina.

– Kyse on äärimmäisen vakavasta asiasta, hän lisää.

"Isänmaan myynti EU:n ulkopuolisille pitäisi kieltää"

Eerolan mielestä maan ja kiinteistöjen myyminen EU:n ulkopuolisille kansalaisille ja tahoille pitäisi kieltää.

– Tämä ei kosketa pelkästään venäläisiä, Eerola huomauttaa.

Hänen mukaansa Suomessa saattaa olla muutaman vuoden sisällä käsillä tilanne, joka nyt kuulostaa absurdilta ja pelottelulta: jokin terroristijärjestö voi ostaa Suomesta maa-alueita harjoitus- tai koulutustoimintaa varten.

– Isänmaan myynti Euroopan unionin ulkopuolisille tahoille pitäisi kieltää, Eerola sanoo.

Eerola tosin sanoo, että tämän ja viime vuoden aikana maanpuolustuksellisesti tärkeiden alueiden läheisyydestä ei ole enää myyty maita EU:n ulkopuolisille kansalaisille entiseen tapaan. Hän ei kuitenkaan halua kertoa, mikä tähän on ollut syynä.