Yliopiston ainejärjestö halutaan pelastaa konkurssilta – opiskelijoita voi tilata vaikka lumitöihin

Luokanopettajaksi opiskelevien Lapikas ry Lapin yliopistossa ajautui talousvaikeuksiin väärinkäytöksen sekä huonon budjetoinnin vuoksi.

opiskelijat
Ihminen kolaa lumia.
Lapikas kerää rahaa kampanjalla, jonka nimeksi laitettiin "Anna edes säälistä".Yle

Lapin yliopiston perinteikäs ainejärjestö Lapikas ry halutaan pelastaa konkurssilta. Luokanopettajaksi opiskelevien ainejärjestö ajautui talousvaikeuksiin väärinkäytöksen sekä huonon budjetoinnin vuoksi. Nyt ainejärjestö kerää rahaa talkootyöllä ja yrittää lyhentää velkataakkaansa.

Lapikkaan rahaongelmat paljastuivat, kun se ei pystynyt maksamaan viime helmikuussa järjestettyjen opettajaopiskelijoiden valtakunnallisten talvipäivien laskuja paikallisyrityksille. Kuluja oli tullut muun muassa 1 700 talvipäiväläisen ruokailuista, majoituksesta ja kuskaamisesta busseilla.

Pian selvisi, että tapahtuma oli budjetoitu puutteellisesti. Lisäksi silloisen puheenjohtajan epäillään vieneen yhdistyksen varoja.

– Vaikuttaa siltä että sieltä on ihan kavallettu rahaa, ylioppilaskunnan LYY:n pääsihteeri Laura Kantomaa sanoo.

Ex-puheenjohtajan toimista on tehty rikosilmoitus ja poliisin mukaan jutun esitutkinta on vasta alullaan ja aineiston keruuvaiheessa. Menee vielä pitkään, ennen kuin asia etenee mahdollisiin korvausvelvollisuuksiin ainejärjestölle.

Talvipäivät Rovaniemellä helmikuussa 2016 Facebook-sivut
Opettajaksi opiskelevien talvipäiviä vietettiin viime helmikussa Rovaniemellä.SOOL-talvipäivien Facebook-sivut

Laina tarvitsee takuut

Laskujen kokonaismäärää ei kerrota, mutta summa on Kantomaan mukaan suurempi, kuin Lapikkaan noin 10 000 euron vuosibudjetti.

Ylioppilaskunta LYY on rientänyt 40-vuotiaan Lapikkaan avuksi ja antanut 3 000 euron lainan ensihätään. Lapikasta ei haluta päästää konkurssiin.

– Kyllä se niin ikävä isku olisi Lapikkaalle ja koko meidän järjestökentälle täällä yliopistoyhteisössä ja opiskelijayhteisössä laajasti läpi koko Suomen. Epäilen että ihan heti sitä ei tule tapahtumaan, Kantomaa sanoo.

LYY on antamassa Lapikkaalle vielä 5 000 euron laina, kunhan vakuudet saadaan kuntoon. Tällä viikolla on toiveita, että takaus järjestyy, ja lapikaslaiset saavat lisärahaa laskujenmaksuun.

Kantomaan mukaan lisärahan myötä LYY:n lakimies myös pääsee myös neuvottelemaan Lapikkaan velkojien kanssa maksusopimuksista.

Jos raha-asiat eivät järjesty, voi Lapikas mennä konkurssiin. Tällöin veloista vastaavat henkilökohtaisesti ainejärjestön hallituksen jäsenet. Laura Kantomaan mukaan minkään ainejärjestön ei tiedetä aiemmin menneen konkurssiin.

Kasassa 4000 euroa

Lapikas on saanut tukea ja apua yliopiston muilta ainejärjestöiltä sekä sisarjärjestöiltä muista yliopistoista. Rahaa on saatu talkootöistä ja myymällä Lapikkaan suunnittelemia haalarimerkkejä.

Ainejärjestö ei saa ottaa vastaan rahalahjoituksia, mutta siltä voi tilata erilaisia töitä maksua vastaan.

– Jos on jotakin pientä hommaa, koiran ulkoilutusta, lumien kolaamista, haravointia tai mitä vaan keksii, niin me varmasti saadaan jonkunlainen porukka kasaan ja tehdään sitä, Lapikkaan tuore puheenjohtaja Hennariina Syrjä vakuuttaa.

Tähän mennessä lapikaslaiset ovat saaneet kasaan jo 4000 euroa.

–Yhteisellä tekemisellä tästä kyllä selvitään vielä. Töitä tehdään koko ajan ja kaikki osallistuvat siltä osin kuin pystyvät, Syrjä sanoo.

Lapikkaaseen saa yhteyden sähköpostilla hsyrja(at)ulapland.fi.

Ainejärjestön päätulot tulevat jäsenmaksuista. Ylioppilaskunnalta se saa joitakin satoja euroja toiminta-avustusta vuodessa.