Rinne avaa varjobudjettia: Veroja isotuloisille ja parlamentaarinen valmistelu perhevapaauudistukselle

Kokoomus, RKP ja SAK haluaisivat aloittaa valmistelun mahdollisimman nopeasti.

Sdp:n mielestä perhevapaauudistus pitää valmistella niin, että kaikki puolueet voivat sen hyväksyä. Kuva: AOP

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ehdottaa perhevapaauudistukseen eduskuntapuolueiden yhteistä lakivalmistelua, jotta uudistuksen taakse saadaan sitoutettua kaikki puolueet.

- Perhevapaauudistus olisi tärkeä saada aikaan nopeasti, Rinne tähdentää.

Kokoomus, RKP ja ammattiliittojen keskusjärjestö SAK pitävät tärkeänä saada uudistus sovittua nopealla aikataululla. Sen sijaan keskusta ja perussuomalaiset haluaisivat siirtää uudistuksen seuraavan hallituksen pöydälle.

Kaikkien eduskuntapuolueiden yhteinen, niin sanottu parlamentaarinen valmistelu vaatii yleensä enemmän aikaa kuin tavanomainen hallituksen lakiesitys, mutta Rinteen mukaan näinkin laki olisi mahdollista saada aikaan nopeasti. Lain parlamentaarisessa valmistelussa myös oppositio pääsisi lakivalmisteluun mukaan.

- Hallitus on jo joutunut peruuttamaan lähes 20 esitystä siksi, että ne ovat olleet huonosti valmisteltuja ja osoittautuneet järjettömiksi. Siksi minusta olisi tärkeää naisten palkkatasa-arvon sekä isien ja lasten oikeuksien näkökulmasta, että uudistus valmisteltaisiin huolellisesti ja sitten tultaisiin ulos esityksellä, joka kestäisi pidemmän aikaa, eikä tarvitsisi peruuttaa, Rinne toteaa.

– Parlamentaarinen valmistelu on siinäkin mielessä hyvä, ettei sitä tarvitse seuraavalla vaalikaudella aloittaa alusta uudestaan, Rinne sanoo.

Rinteen mukaan liikkeelle voidaan lähteä SAK:n ehdottaman mallin pohjalta.

– SAK:n malli on aika pitkälle kustannusneutraali, mutta se jakaisi vanhempainvapaat selkeästi uudella tavalla ja tehostaisi vanhempainvapaan käyttöä, Rinne perustelee.

RKP:n 6+6+6 -mallia Rinne kehuu, mutta pitää sitä kalliina.

Isotuloisille lisää veroja

Rinne avaa puolueen ensi viikolla julkistettavaa varjobudjettia sen verran, että kertoo sen sisältävän veronkorotuksia miljoonaperijöille, isotuloisille, pankeille ja finanssilaitoksille.

Rahoituslaitoksille puolue ehdottaa liiketoimintaveroa, joka on jo käytössä esimerkiksi Tanskassa ja Norjassa ja tulossa Ruotsiin.

– Ruotsin ja Tanskan malli tarkoittaisi Suomessa muutamien satojen miljoonien eurojen lisätuloja vuodessa. Niillä voitaisiin estää muun muassa koulutusleikkauksia ja pienituloisten toimeentulon heikennyksiä.

SDP ehdottaa myös sijoitusvakuutusveroa, jolla saataisiin ns. vakuutuskuoret ja kapitalisaatiosopimukset verotuksen piiriin.

Terveyttäkin Rinne olisi valmis edistämään verotuksella. Kristillisdemokraatit ehdottivat äskettäin terveysvaikutteista sokeriveroa korvaamaan poistuva makeisvero.

– Sosiaali- ja terveysvaliokunnan yksimielisen mietinnön mukaan pitäisi nopeasti valmisteilla terveysvaikutteinen vero, jolla on sosiaali- ja terveyspoliittiset taustat. Kyllä me tällaista ajattelua olemme valiokunnassa tukeneet.

Menosäästöissä SDP on hallituksen linjoilla muun muassa valtion ict-menoissa ja hallinnon menosopeutuksissa sekä tehottomissa yritystuissa.

Veroaste pysyy Rinteen mukaan SDP:n varjobudjetissa täsmälleen samana kuin se on nykyisinkin. Valtion lainataakka kasvaisi SDP:n mallissa hallitusta hitaammin.

Juttua korjattu 3.11. klo 16.00. Tarkennettu vertailua SDP:n perhevapaauudistukselle esittämän aikataulun osalta. SDP haluaisi perhevapaauudistuksen jo tällä vaalikaudella parlamentaarisen valmistelun tuloksena. Aikataulutoive ei siis ole samankaltainen keskustan ja perussuomalaisten kanssa.