Ammatillinen koulutus täysremonttiin – tutkinnon saa jatkossa osaamisella eikä tuntisuorituksilla

Ammatillinen koulutus on historiallisen suurten muutosten edessä. Tutkintonimikkeiden määrä vähenee ja opiskeleminen omaan tahtiin lisääntyy. Myös ammattikoulutuksen rahoitus uudistuu merkittävästi.

Kotimaa
Ammatillinen koulutus uudistetaan täysin historiallisen suuressa koulutusreformissa.
Ammatillinen koulutus uudistetaan täysin historiallisen suuressa koulutusreformissa.Jarkko Riikonen / Yle

Suomen hallituksen johdolla on valmisteilla laaja ammatillisen koulutuksen reformi. Koulutuksen halutaan paremmin vastaavan todella nopeasti muuttuvia yhteiskunnan osaamistarpeita ja työelämän vaatimuksia.

– Uudistetaan ammatillisen koulutuksen rakenteita vastaamaan tulevaisuuden odotuksia. Tämä on historiallisen suuri koulutusreformi ja valtavan iso lainsäädäntöponnistus, linjaa opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen.

Raha on hyvä työkalu saada ammattioppilaitokset muuttamaan toimintatapojaan. Tähän saakka eurot on jaettu opiskelijamäärän perusteella. Jatkossa rahaa tuovat muun muassa suoritukset.

Opinsosuorituksista rahaa

Reilun vuoden kuluttua vain puolet rahasta tulee opiskelijamäärän mukaan. 15 prosenttia saa vaikuttavuudesta eli siitä miten oppilaat työllistyvät tai pääsevät jatko-opintoihin. Jopa 35 prosenttia rahasta tulee opintosuorituksista. Käytännössä koulutuksen järjestäjät joutuvat vähän kilpailemaan keskenään.

– Se joka pystyy tuottamaan eniten suorituksia, vie toisten pottia pois, koska saman potin sisällä liikutaan. Tämä johtaa varmasti siihen, että opiskelijoista pidetään paljon parempaa huolta, arvioi pääjohtaja Aulis Pitkälä Opetushallituksesta.

Kaikenlaiset erilaiset oppimisen tavat otetaan huomioon.

Sanni Grahn-Laasonen

Ammattiin opiskelusta on tulossa joustavaa ja oppilaille rakennetaan yksilöllisiä oppimispolkuja. Ahkerimmat voivat edetä omaa tahtiaan ja pääasia on osaamisella - ei sillä miten sen hankkii.

– Erilaisilla tavoilla voidaan saavuttaa sama osaaminen. Toinen oppii helpommin työpaikoilla käytännön työllä, toinen voi oppia enemmän opettajan ohjauksessa luokkamuotoisesti. Kaikenlaiset erilaiset oppimisen tavat otetaan huomioon, lupaa ministeri Sanni Grahn-Laasonen.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen
Sanni Grahn-Laasosen mukaan koulutusuudistus on valtavan iso lainsäädäntöponnistus.Timo Leponiemi / Yle

Yksilöllinen valmistumistahti

Myös opiskeluajat tulevat muuttumaan. Yksilölliset erot tulevat lisääntymään. Valmistuminen saattaa samassa oppiaineessa kestää vuodesta jopa neljään.

– Idea on, että kaikki saavuttavat saman osaamisen ja jokaisen polku ratkaisee miten he parhaiten siihen pääsevät, kertoo ylijohtaja Mika Tammilehto opetus- ja kulttuuriministeriön ammatillisen koulutuksen osastolta.

Osan kohdalla varmasti fuusioihin päädytään.

Sanni Grahn-Laasonen

Varsinaisesti koulutuksen suuri uudistus astuu voimaan vuoden 2018 alusta, mutta jo ensi vuonna ammatillisen koulutuksen rahoitus tippuu 220 miljoonaa euroa eli noin 13,5 prosenttia. Säästöjen vuoksi osa oppilaitoksista joutuu sulkemaan ovensa.

– Koulutuksen järjestäjät lähtevät yhdessä miettimään miten ammatillinen koulutus tulevaisuudessa järjestetään niin että kaikilla riittää hartiat. Osan kohdalla varmasti fuusioihin päädytään, ennakoi opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen.