Tietotekniikka-alan osaajista pulaa – pelkästään Jyväskylässä on töitä sadoille ICT-ammattilaisille

Tietotekniikka-alan osaajien suuri puute näkyy alan rekrytointitapahtumissa. Kyberturvallisuusmessujen rekrytointitapahtumassa tiistaina Jyväskylässä monet yritykset ovat valmiita palkkaamaan kerrallaan viidestä kymmeneen uutta työntekijää, jotkut enemmänkin. Haussa on sekä konkareita että nuorta väkeä.

talous
Insinööri ohjaa tietokoneen avulla mittalaitetta.
Teollinen internet, pilviteknolgia ja muut uudet tekniikat tarvitsevat paljon uusia ammattilaisia.Markus Sjöberg / Yle

Rekrytointitapahtumien idea on koota yhteen työntekijät ja työvoiman tarvitsijat. Jyväskylän Yhteistyöllä muutosturvaa -tapahtumaan osallistuu 24 yritystä ja kaikki vailla tietotekniikan osaajia. Mukana on sekä pieniä yrityksiä että suuria koko Suomessa toimivia yrityksiä.

Keski-Suomen TE-toimiston asiantuntijan Satu Hovisalmen mukaan pelkästään Jyväskylän alueella on tällä hetkellä töitä sadoille ICT-alan ammattilaisille.

Teollinen internet ja vastaavia on tulossa.

Satu Hovisalmi

– ICT-puoli lisääntyy joka alalla. Teollinen internet ja vastaavia on tulossa, joten osaajia tarvitaan enemmän kun muutamia vuosia sitten. Uskaltaisin veikata, että menee yli sadankin ne avoimet työpaikat mitä yrityksillä on.

Intohimo on valttia

Työnhaussa ja rekrytointitapahtumissa Satu Hovisalmi korostaa työnhakijoiden asennetta, vaikka yritysten tarpeet ovatkin hyvin yksilöityjä.

– Tämä tarkoittaa usein sitä, että pitää olla intohimoa ja halua kehittyä ja pitää yllä ammattitaitoa itsenäisesti. Pelkkä peruskoulutus ei välttämättä riitä.

Ei tarvitse olla superkokenut, sillä työhön kasvaa.

Tomi Autere

Yksi rekrytointitapahtumassa mukana olevista yrityksistä on Inmics Oy, jonka tavoitteena on palkata tapahtumasta viisi työntekijää eli luoda viisi uutta työpaikkaa. Valtakunnallista kasvua tavoitteleva yritys tarvitsee lisää muun muassa pilviteknologian osaajia sekä palveluhenkisiä help desk-osaajia.

– Ei tarvitse olla superkokenut, sillä työhön kasvaa. Mutta intohimo ja kiinnostus asiaan pitää olla kova, sanoo Inmics Oy:n myyntijohtaja Tomi Autere.

Relator Oy:ssa ollaan samoilla linjoilla. Markkinointipäällikkö Kaisa Ruotsalan mukaan tarve on joustavista ja opinhaluisista ohjelmistokehittäjistä, kuin myös tietoturvan sekä sosiaali- ja terveysalan ICT-konsulteista.

– Tärkeätä on, että työntekijällä on kykyä puhua ICT-asioista asiakkaan ymmärtämällä tavalla.