Hyppää sisältöön

Poliisi ampui miestä Joensuussa, kolme kuollutta tänä vuonna – Ylitarkastaja: "Voisin kuvitella, että on sattumaa"

2000-luvulla poliisin luotiin on kuollut seitsemän ihmistä, liki puolet tästä tänä vuonna. Poliisi turvautui aseen käyttöön viimeksi tänä aamuna Joensuussa.

Kuva: Esa Huuhko / Yle

Aamun uutinen poliisin aseenkäytöstä Joensuussa vaikuttaa tyypilliseltä: Sekavasti käyttäytynyt mieshenkilö, ei tottele poliisin käskytystä. Poliisi käyttää asetta. Laukaus osui tutkinnan mukaan käteen eikä miehellä ole hengenvaaraa.

Tilanne on pääpiirteittäin sama kuin esimerkiksi Mikkelin tapauksessa lokakuun alkupuolella. Helmikuussa poliisi ampui miehen Tuusulassa, maaliskuussa Uuraisilla, ja toukokuussa poliisi ampui miestä kadulla Helsingissä.

Poliisin tiedetään käyttäneen asetta tänä vuonna useasti – kolmessa tapauksessa kuolettavasti. Luku vaikuttaa kovalta, kun sen suhteuttaa muihin 2000-luvun tapauksiin. 15 vuoden aikana tapauksia on neljä: Merikarvialla vuonna 2000, Humppilassa 2009, Pudasjärvellä 2010, Oulussa 2015.

Tänä vuonna poliisin luotiin kuoli kolme: Tuusulassa, Uuraisilla ja Orimattilassa. Poliisin aseenkäytön seurauksena ihmisiä on siis vuositasolla kuollut tänä vuonna enemmän kuin kertaakaan aiemmin viiteentoista vuoteen.

Onko kynnys käyttää asetta madaltunut?

Poliisiylitarkastaja Mika Heinilä myöntää, että uutisoinnista syntyy kuva, että aseenkäyttötapauksia olisi ollut viime aikoina enemmän, mutta aseen käytön kynnyksen madaltumista hän ei myönnä.

– Ne ovat nyt kasaantuneet, mutta voisin kuvitella että on sattumaa. Ei tue pidemmässä juoksussa sitä, että poliisin toimintamallit olisivat muuttuneet.

Heinilän mukaan aseenkäyttötilanteita on vuosittain yleensä joitain kymmeniä. Vuosina 2003–2013 aseenkäyttötilanteita oli 385 ja ammuttuja laukauksia 122.

Poliisilaissa ampuma-aseen käytöstä sanotaan, että sen pitää olla viimeinen keino.

Apulaispoliisipäällikkö Seppo Korhonen Itä-Suomen poliisista arvioi Ylelle Mikkelin ampumistapauksen jälkeen, että poliisilla on "aiempaa useammin vastassaan päihtyvä tai mielenterveysongelmista kärsivä henkilö, joilla on mukanaan jonkinlainen ase."

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen kommentoi poliisin aseenkäyttöä Ylelle alkuvuodesta toteamalla, että "liipasinsormi ei ole herkistynyt".