Kiinan kaivosräjähdyksen 33 uhria löydettiin kuolleina

Viranomaisten mukaan kaivoksen ilmanvaihdossa ja muussa laitteistossa oli puutteita. Kiinan kaivoksissa kuolee lähes tuhat ihmistä vuodessa, mutta onnettomuudet ovat vähentyneet viime vuosina.

kaivosonnettomuudet
Kaivostyöntekijöitä.
Työntekijöitä kiinalaiskaivoksen edustalla 1. marraskuuta.Reuters

Pelastajat ovat löytäneet Kiinan kaivosräjähdyksessä loukkuun jääneet 33 työntekijää kuolleina. Vain kaksi kaivostyöntekijää selvisi maanantain kaasuräjähdyksestä, joka tapahtui Jinshangoun hiilikaivoksessa Chongqingin alueella Länsi-Kiinassa.

Alustavan tutkinnan mukaan kaivos oli ylittänyt sille määritellyn alueen. Myös sen ilmanvaihto oli järjestetty huonosti eikä sen laitteet toimineet kunnolla, uutistoimisto AFP kertoo uutistoimisto Xinhuaan viitaten.

Kaasuräjähdykset aiheutuvat yleensä siitä, että liekki tai sähkökipinä sytyttää hiilijuonteeseen vuotaneen kaasun. Ilmanvaihtojärjestelmillä on tarkoitus estää kaasun jääminen kaivosonkaloihin.

Kiinan työturvallisuusviranomaiset ovat ilmoittaneet, että syyllisiä rankaistaan ankarasti. Paikalliset viranomaiset ovat puolestaan määränneet suljettavaksi alle 90 000 tonnia vuodessa tuottavat hiilikaivokset Chongqingin alueella.

Kaivosonnettomuuksissa kuolee lähes tuhat ihmistä vuosittain Kiinassa. Kuolemantapausten määrä on kuitenkin viranomaisten mukaan laskenut selvästi edellisen vuosikymmenen aikana.

Kiina on maailman suurin hiilen tuottaja ja kuluttaja, mutta on ilmoittanut sulkevansa yli tuhat vanhentunutta kaivosta osana laajempaa ylituotannon leikkaussuunnitelmaansa.

Lähteet: AP, AFP