Ainutlaatuinen löytö Englannista: Rannalla lojunut kökkäre oli dinosauruksen aivot

Yleensä aika syö pehmytkudokset ennen kuin niillä on aikaa kivettyä.

paleontologia
Kivettyneiden aivojen mittasuhdetta näyttää Britannian kahden pennin kolikko.
Jamie Hiscocks

Britanniassa on tehty erittäin poikkeuksellinen fossiililöytö: Etelä-Englannista Sussexista löytyivät 133 miljoonaa vuotta sitten eläneen dinosauruksen aivot. Otus, jonka pääkopassa ne raksuttivat, oli todennäköisesti iguanodonien sukuinen kasvinsyöjäsaurus.

Lähes kaikki ihmisten tuntemat dinosaurukset on koottu pelkästään luulöydöistä, sillä kymmeniä tai jopa satoja miljoonia vuosia sitten eläneiden otusten pehmeät kudokset katosivat yleensä nopeasti kuoleman jälkeen. Kivettyneitä aivoja ole löytynyt koskaan ennen.

Jopa verisuonet näkyvät

Fossiileja etsiskellyt harrastaja löysi talvimyrskyn paljastaman vaatimattoman ruskean kökkäreen rannalta Bexhillin läheltä yli vuosikymmen sitten, mutta lähetti löytönsä tutkittavaksi vasta paljon myöhemmin.

Tutkijat ymmärsivät pian, millaisesta harvinaisuudesta kokoon painuneessa elimessä oli kyse. Tarkoissa mikroskooppikuvissa näkyvät poimuisen pinnan lisäksi jopa verisuonten jäljet, kertoo Cambridgen yliopisto verkkosivullaan (siirryt toiseen palveluun). Koko tutkimus on luettavissa pdf-muodossa tästä linkistä (siirryt toiseen palveluun).

Aivojen lähistöltä on löytynyt myös muita dinosauruksen jäänteitä, muun muassa kylkiluita. Varmaa ei ole, ovatko kaikki samasta eläimestä, mutta varsin isosta otuksesta oli kyse, tutkijat kertovat. Iguanodoneilla oli pituutta enimmillään kahdeksisen metriä.

Bexhill iguanodontia -nimen saaneen eläimen aivot olivat hyvin samanlaiset kuin tämän päivän linnuilla ja krokotiileilla. Niiden aivot ovat makkaran muotoiset ja täyttävät vain noin puolet aivokopasta.

Bexhillin dinosauruksen aivot painuivat kivettyessään aivokoppaa vasten, joten vastaamatta jää, olivatko ne oletettua suuremmat, vai onko litistyminen vain painovoiman tulosta.

Suovesi säilöi kuin suolakurkun

– Aivokudos on tavattoman haurasta. On aivan uskomatonta, että tämä eläin sattui kuolemaan sellaisissa olosuhteissa, että aivot säilyivät ja kivettyivät, sanoo tutkija David Norman.

Lultavasti otus kellahti seisovaan suoveteen niin, että pääkoppa painui pohjamutaan. Vähähappinen ja hapan vesi säilöi aivot kuin suolakurkun, ja niille jäi aikaa kivettyä.

Norman suosittelee muillekin dinosaurustutkijoille löytöjensä uutta tarkastelua.

– Jos niissä on jotakin kiiltävää, sen on yleensä ajateltu olevan maa-ainesta, joka pitää puhdistaa pois. Se saattaakin oikeasti olla säilynyttä kudosta, Norman sanoo.