Hyppää sisältöön

Sanni teki levyn Sannista – ryöpytys vaihtui ylistäviin arvioihin

Sannia on vaadittu tilille milloin liian laihoista lomakuvista, milloin kiroilusta ja ihan erityisesti siitä, että hän laulaa seksistä. Sanni kirjoitti myllytyksen biiseiksi levylleen ja päivittely vaihtui kriitikoiden suitsutukseen.

Sannille uusi levy on niin tärkeä, että hän otti sen grafiikasta tatuoinnin. Kuva: Jouni Immonen / Yle

Levy-yhtiön kattoterassille valokuvattavaksi nilkuttavaa Sannia vähän ärsyttää. Somevideota varten tehty hyppy päätyi onnettomaan alastuloon ja katkenneisiin jalkapöydän luihin. Jalka on paketissa marraskuun alkuun asti. Mielessä kävi, että syksyn keikkoja pitää perua, mutta sisu voitti.

– Ajattelin ensin, että yleisö ei halua katsoa, kun mä pyörin siellä rampana. Meillä on kuitenkin niin energinen bändi ja niin energinen meno, että ei se siitä muutu, vaikka istun. Mulla on paljon soittimia ja bailaan hulluna ihan hiessä, vaikka en saa hyppiä.

Pakollisessa rauhoittumisessa on Sannin mielestä hyvätkin puolensa.

– Ehkä oli hyvä pysäytys mulle, että jalka katkesi. Olen vähän uhkarohkea, olen hyppinyt lavalta yleisön joukkoon ja lähtenyt keikalta tikattavaksi. Välillä on hyvä miettiä, mitä mä teen.

Sanni omin sanoin

Sanni on vuoden mittaan paheksuttu sekä mediassa että netin keskustelupalstoilla milloin liian laihoista lomakuvista, milloin kiroilusta hittisinkulla. Kaiken kukkuraksi hän teki laulun, joka monen tulkinnan mukaan viittasi satunnaiseen seksiin. Sen ehkä vielä olisi voinut saada anteeksi, mutta sitten julkaistiin video, jossa nuoret fanit esittivät Vahinko-kappaleen. Syntyi hirveä polemiikki ja video poistettiin.

Mylläkkä on vaikuttanut uuden levyn kappaleisiin. Sanni teki levyn Sannista ja pohtii sillä, mikä ero on Sanni Kurkisuolla ja artistilla nimeltä Sanni.

– Se oli minuksi tulemisen levy, ehkä tärkein levyistäni mulle. Olen käynyt läpi sellaisen pesukoneen vuoden aikana, että olen tavallaan joutunut kasvokkain itseni kanssa. Olen joutunut miettimään missä mä seison tämän kaiken keskellä ja kuka mä olen. Mulle tällä levyllä on mun totuuteni, se on päiväkirjamainen.

Sanni on festivaalien kysytyimpiä esiintyjiä. Kuva: Marko Tuominiemi / AOP

Koska biisit ovat niin henkilökohtaisia, ei Sanni osaa kuvitella laulavansa muiden tekemiä sanoituksia. Sen sijaan yhteistyö rap-artistien kanssa on mieleen. Uuden albumin kappaleilla feattaavat Cheek ja Paperi T.

Vain elämää -sarjassa versiointi oli hauskaa, mutta jos joku tekisi mulle biisin, sen pitäisi olla aika helkkarin kova biisi. On aika vähän tyyppejä, jotka voisivat kirjoittaa niin, että se sopisi mun suuhuni. Cheekin ja Paperi T:n kanssa päästiin samalle aaltopituudelle. On kiva, että mun biisissä on myös toisen näkökulma, mutta sen pitää palvella biisiä.

Sannilla on musiiikkipiireissä maine uutterana työmuurahaisena, joka vaatii itseltään lähes mahdottomia. Artisti  kuvailee, että pää oli hajota uuden albumin viimeistelyvaiheessa, kun keikkatahti oli kova ja deadline painoi päälle. Vuorokauden tunnit eivät olleet riittää ja itselle asetut paineet olivat melkoiset.

– Luominen on mulle jonkinlainen selviämisriitti. Kun tajuaa, että levy ilmestyy puolentoista kuukauden päästä ja jostain kappaleesta puuttuu kertosäe, jostain teksti kokonaan...Istun ja kirjoitan ja kuuntelen demoja kaikki keikkareissut, yöllä keikan jälkeen, aamupalalla, koko ajan.

"Ei rahasta, tai maineesta, vaan riemusta"

Nyt työ on valmis ja se on palkittu ruhtinaallisesti. Lokakuussa julkaistu Sanni  myi jo ennakkoon platinaa ja vietti kaksi ensimmäistä viikkoaan Suomen albumilistan ykkösenä. Kriitikot ovat kuvailleet levyä muun muassa "selfiesukupolven soundtrackiksi", "Suomen rajoja rikkovimmaksi pop-albumiksi" ja sen huonoimpiakin kappaleita vähintään keskinkertaisiksi.

Suuri kiitos kuuluu tuottaja Hank Sololle, eli Henri Saloselle. Sanni uskoo, että oman soundin löytymisen taika on siinä, että kaksikko ei lähtenyt liikkeelle mielessään raha tai maine, vaan musiikin tekemisen riemu.

– Meillä oli jo ensimmäistä levyä tehdessä se mentaliteetti, että tehdään jotain kreisiä rennoin rantein. Ei ollut mitään muuta tavoitetta, kuin että vitsit, tää on siistiä ja me tehdään tämä vaikka omakustanteena. Me tehdään elämänmakuisia, mahdollisimman tarttuvia pop-biisejä.

Kuva: Pasi Murto / AOP

Kuluvan vuoden Emma-gaalassa palkitun naissolistin tekemä vuoden biisi 2080-luvulla lähti siitä, että Sanni ja Hank Solo istuivat flyygelin ääreen tekemään 'jotain simppeliä'.

– Meillä on tekemisessä tosi hyvä flow, me huudellaan ja meuhkataan, mä kirjoitan melodiaa tai tekstiä ja Henkalla on joku biitti ja sitten se vaan tapahtuu.

"En ole muuta halunnutkaan, kuin olla muusikko"

Vaikka Sanni on kerännyt jo komean rivin palkintoja ja listahittejä, vasta Sanni-albumi toi hänelle muusikko-tittelin. Artistia on huvittanut havaita, miten se on luikerrellut hänestä kirjoitettuihin artikkeleihin viime viikkojen aikana. Hyvältä se silti tuntuu, viimein saavutettu arvostus.

– Mä olen kuusivuotiaasta asti roudannut milloin viulua, milloin kitaraa, kulkenut bänditreeneissä, opiskellut musiikkia ja tehnyt sitä vuosia. Nyt vasta on huomattu, että ai, tää tyttöhän tekee muutakin, kuin ottaa kuvia Instagramiin.

Arvonimen saamista hidastivat sekä ikä että sukupuoli, tuumii Sanni.

– Se ottaa monta keikkarundia ja monta näytön paikkaa ennen kuin varsinkin nuori nainen mielletään muusikoksi. Nyt sanotaan, että katsos: sähän soitat ja laulat ja teet ja pampampam! Mä olen että kiitos, hyvä. En ole mitään muuta koko tänä aikana halunnutkaan olla, kuin muusikko. Nyt sitten ilmeisesti olen.

.
.