1. yle.fi
  2. Uutiset

Omakotitalojen kauppa käy Jyvässeudulla – Keski-Suomen Osuuspankin asuntoluottojen määrä kasvoi viidenneksellä

Asuntoluottojen määrä on noussut lähes samaa tahtia vilkastuneen asuntokaupan lisäksi. Suurimmassa kasvussa on tänä vuonna Jyvässeudulla ollut omakotitalokauppa: Keski-Suomen OP-Kiinteistökeskuksen talokauppojen määrä on lisääntynyt 35 prosenttia.

Keski-Suomen Osuuspankki
Osuuspankki, Osuuspankin logo, OP
Antti Laakso / Yle

Keski-Suomen Osuuspankista nostettiin syyskuun loppuun mennessä 21 prosenttia enemmän asuntoluottoja kuin viime vuonna vastaavana aikana.

Kesällä voimaan tullut lainakatto ei ole pankin arvion mukaan juurikaan vaikuttanut asuntolainan saantiin.

Jyvässeudulla asuntokauppa on ollut tänä vuonna pankin tilastojen valossa virkeää: tammi-syyskuussa on koko toimialan käytettyjen asuntojen kauppa vahvistunut 12 prosentilla edellisen vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

Keski-Suomen OP-Kiinteistökeskuksen kauppamäärän kasvu on ollut Jyvässeudulla 19,5 prosenttia: suurin osuus on omakotitalokaupalla, joka on noussut peräti 35 prosenttia.

Keski-Suomen Osuuspankin syyskuun lopun vertailukelpoinen liikevoitto 16,9 miljoonaa euroa kasvoi viime vuodesta aikaisempaa paremman korkokatteen sekä osuuspääomien korkojen ansiosta.

Kokonaisliikevoitto kuitenkin laski edellisvuodesta. Tähän syynä ovat viime vuonna kirjautuneet satunnaiset tuottoerät.

Pankin arvion mukaan tänä vuonna kokonaisliikevoitto jää viime vuodesta. Vakavaraisuus on edelleen vahva ja riskiprofiili hyvä.

Pankki on kasvattanut tänä vuonna omistaja-asiakkaittensa määrää. Syyskuun lopussa heitä oli liki 65 000 – kasvua oli lähes kolme prosenttia edellisvuodesta.

OP Keski-Suomi maksoi tammi-syyskuun tuloksestaan omistaja-asiakkailleen 5,8 miljoonaa euroa OP-bonuksia. Tänä vuonna bonusten ja tuotto-osuuksien korkojen yhteismäärän arvioidaan kasvavan noin 11:een miljoonaan euroon.

Myös pankin yritysrahoitus on kasvanut vuoden alusta 18,2 prosenttia. Erityisen voimakasta, yli 20 prosentin kasvua tilastot osoittavat asuntoyhteisöjen rahoittamisessa.

Myös yritysluottokanta kasvoi alkuvuonna lievästi.

Lue seuraavaksi