KRP:n terrorismitutkinta valmis – yhtä epäillään murhasta, yksi epäillyistä kuoli Syyriassa

Suomalaismiehet päättivät lähteä Syyrian sotaan. KRP:n pitkä esitutkinta on valmistunut, ja suurin osa syyteharkintaan etenevistä epäilyistä koskee värväystä ja terrorismin valmistelua.

Kotimaa
Krp:n julkisivua.
Kimmo Brandt / AOP

Keskusrikospoliisi on saanut valmiiksi kesällä 2014 aloittamansa terrorismitutkinnan. Syyriaan matkustaneiden terrorismiepäiltyjen tutkinta vaati laajaa yhteistyötä rajojen yli sekä korvaamatonta apua Yhdysvaltojen ja Ruotsin viranomaisilta.

Tapahtumat alkoivat, kun joukko suomalaismiehiä oli päättänyt lähteä keskelle Syyrian sotaa ja perusti avustusyhdistyksen. Avunvienti vaikuttaa peitetarinalta matkan todelliselle syylle.

Joukkiosta neljä päätyi lopulta Syyriaan kesäkuussa 2013. Heistä kolmen epäillään nyt osallistuneen terroristiryhmien toimintaan ja yksi on kuollut. Alkuperäisestä kuuden hengen joukkiosta yksi ei lähtenyt Suomesta, ja yksi päätyi matkalla vain Turkkiin saakka ja palasi.

Suomeen jäänyttä miestä ei epäillä terrorismirikoksista, mutta häntä saatetaan vielä syyttää, mahdollisesti talousrikoksista.

KRP:n epäilyt vaihtelevat kolmen suomalaisen kohdalla värväyksestä valmisteluun sekä koulutukseen terrorismirikoksen tekemisessä. Yhtä epäiltyä ei ole tavoitettu ja hänet on vangittu poissaolevana, epäiltynä koulutuksesta sekä murhasta terroristisessa tarkoituksessa.

Viides epäilty kuoli taistelussa Syyriassa 2014, mistä Isis ilmoitti marttyyrisivustolla.

Kaikki epäillyt ovat Suomen kansalaisia ja kiistäneet syyllistyneensä tutkittavassa asiassa rikokseen. Miehistä kolme pidätettiin vuonna 2014 pääkaupunkiseudulla tai lähellä sitä. Epäillyt ovat Espoosta, Helsingistä ja Hämeenlinnasta.

Epäillyt ovat tällä hetkellä vapaina, ja heille aiemmin asetetut matkustuskiellot on kumottu tutkinnan valmistuttua. He olivat aluksi vangittuina ja sittemmin matkustuskiellossa.

Esitutkinta siirtyy syyteharkintaan apulaisvaltakunnansyyttäjälle.

Juttua muokattu 2.11.2016 kello 13.55: Tarkennettu KRP:n tiedotteen tietoja niiltä osin, että alun perin miehiä on ollut kuusi. Heistä yksi on jäänyt Suomeen eikä ole epäiltynä terrorismirikoksista.