1. yle.fi
  2. Uutiset

Luonnontieteellisen museon myrkkyhämähäkki ensi kertaa lähikuvissa

Helsingissä Luonnontieteellisessä museossa on vuosikymmeniä lymynnyt populaatio myrkyllisiä ruskohämähäkkejä. Nyt niistä on saatu myös kuvia.

hämähäkkieläimet
ruskohämähäkki
RuskohämähäkkiSamuli Siltanen

Luonnontieteellisessä museossa on 1970-luvulta alkaen elänyt pieni kanta Etelä-Amerikassa yleisesti tavattavia ruskohämähäkkejä (loxosceles laeta). Tätä lajia ei museon lisäksi ole tavattu missään muualla Suomessa tai Euroopassa.

Poikkeuksellinen populaatio on kulkeutunut museoon luultavasti pakkauslaatikoiden mukana Chilestä. Laji on hyvin sitkeä. Se voi elää kuukausia syömättä.

Ruskohämähäkin myrkky on vaarallista ihmisellekin. Pahaan paikkaan osunut purema voi aiheuttaa kuolion.

Ruskohämähäkeistä on ollut kiinnostunut myös BBC, joka uutisoi (siirryt toiseen palveluun) Luonnontieteellisen museon harvinaisesta hämähäkkikannasta keväällä.

Museon ruskohämähäkkejä on ollut erittäin vaikea löytää ja kuvata, sillä ne viihtyvät pimeissä ja suljetuissa tiloissa.

Ylen tiedeohjelma Prisma Studio jäljitti tämän illan ohjelmaansa varten hämähäkkejä museon kellareissa. Lopulta yksi hämähäkeistä onnistuttiin saamaan ensimmäistä kertaa komeisiin lähikuviin.

ruskohämähäkki
Samuli Siltanen

Hämähäkki kuvattiin myös juoksemassa ohjelman asiantuntijan paljaalla käsivarrella.

– Onpa hieno otus, aivan erilainen kuin suomalaiset hämähäkit. Se kävelee ihan eri tavalla ja sillä on kuusi silmää, kun meidän hämähäkeillämme on kahdeksan, toteaa Samuli Siltanen, joka on myös intohimoinen hämähäkkiharrastaja.

Katso video Prisma Studion sivuilta.

Lisää aiheesta keskiviikko-illan Ylen Prisma Studiossa klo 20.00 TV1.

Lue seuraavaksi