Hirvikin oppii lukemaan liikennettä – mitä vanhempi eläin, sitä taitavampi väistelijä

Miksi hirvi seisoo tien poskessa ikään kuin odottamassa vuoroaan tien ylitykseen? Kyseessä voi olla konkari, joka on oppinut väistämään liikennettä.

liikenneturvallisuus
hirviä
Raine Martikainen / Yle

Esimerkiksi Pohjanmaan Kruunupyyssä paikalliset kertovat hirvestä, joka näyttää oppineen liikennesääntöjä. Alueen petoyhdyshenkilö Anders Ljungberg tietää tapauksen.

Kyseinen iäkäs hirvi odottaa tien penkalla vuoroaan ylittää tie ja pyörittelee jopa päätään puolelta toiselle seuratakseen, onko ylittäminen turvallista.

Nuoret vilkkaampia kuin vanhat

Suomen Riistakeskuksen erikoissuunnittelija Mikael Wikström pitää ilmiötä mahdollisena: mitä vanhempi hirvi, sitä kokeneempi ja osaavampi se todennäköisesti on. Tutkimustietoa hirven oppimisesta ei Wikströmin mukaan kuitenkaan ole.

Sen verran tiedetään, että hirvionnettomuuksissa mukana on useimmiten nuoria hirviä.

– Tietenkin se johtuu siitäkin, että kannassa on enemmän nuoria hirviä kuin aikuisia täyskasvuisia. Näyttää kuitenkin siltä, että vanhat hirvet pärjäävät jollain tavalla paremmin verrattuna nuoriin, Wikström kertoo.

Näyttää siltä, että vanhat hirvet pärjäävät jollain tavalla paremmin verrattuna nuoriin.

Erikoissuunnittelija Mikael Wikström

Wikströmin mukaan nuoret hirvet yleensä myös vaeltavat enemmän kuin aikuiset hirvet. Keväällä ennen uusien vasojen syntymistä lehmähirvet lähettävät omilleen edellisen vuoden, eli ylivuotiset vasat.

Silloin nämä nuoret lähtevät etsimään omaa elinpiiriään ja saattavat vaeltaa pitkiäkin matkoja. Ne ylittävät teitä ja muita esteitä enemmän kuin vanhat aikuiset, jotka ovat jo kotinsa löytäneet ja asettuneet sinne asumaan.

Jarruta aina, pysähdy tarvittaessa

Hirven tienposkessa näkevää kehotetaan aina hidastamaan vauhtia, jotta vältytään kolareilta.

– Jos näkee yhden hirven, on tietysti aina mahdollista, että niitä on useampia odottamassa. Jos keskittyy siihen ainoaan hirveen ja luulee tilanteen olevan ohi, saattaa käydä pahasti, jos toinen hirvi yhtäkkiä ryntääkin tielle. Ainoa järkevä ratkaisu on jarruttaa ja jopa pysähtyä, Wikström sanoo.