Ensimmäiset lapset siirrettiin Calais'n leiriltä – Yli 70 bussia varattu siirtoihin

Siirtoihin on varattu yli 70 bussia. Lapset siirretään eri vastaanottokeskuksiin, joissa heidän turvapaikkahakemuksensa Britanniaan on tarkoitus käsitellä.

pakolaiset
Uutisvideot: Pakolaislapsia siirrettiin Calais'n leiriltä
Uutisvideot: Pakolaislapsia siirrettiin Calais'n leiriltä

Viranomaiset ovat alkaneet siirtää Calais'n leirillä eläneitä lapsia vastaanottokeskuksiin eri puolille Ranskaa. Kolme ensimmäistä bussia lähti leiriltä keskiviikkoaamuna, uutistoimisto AP kertoo. Niiden kyydissä oli teini-ikäisiä poikia.

Calais'n niin sanotulla viidakkoleirillä asui noin 1500 yksin elävää lasta. Yhteensä heidän siirtämiseensä on varattu yli 70 bussia. Valtaosa lapsista on lähtöisin Afganistanista, Sudanista ja Eritreasta.

Leirin pressuista rakennetuissa hökkeleissä asui noin 6 300 ihmistä, kunnes se tyhjennettiin ja purettiin maan tasalle viime viikolla. Leirin asukkaat olivat pyrkineet Ranskasta Britanniaan.

Leirillä asuneet aikuiset oli siirretty jo aiemmin vastaanottokeskuksiin, joissa Britannian viranomaiset käsittelevät heidän turvapaikkahakemuksensa. Lapset oli sen sijaan majoitettu väliaisesti leirin lähistöllä sijaitseviin kontteihin.

Lasten turvapaikkahakemuksia käsitellään vastaanottokeskuksissa

Lasten kohtalo on yhä epäselvä. Aiemmin Ranskan sisäministeri Bernard Cazeneuve oli vakuuttanut, että kaikki alaikäiset, joilla on sukulaisia Britanniassa, pääsevät lopulta heidät luokseen.

Tiistai-iltana Ranskan viranomaiset kuitenkin kertoivat, että lasten hakemuksia käydään läpi myöhemmin eikä ketään toistaiseksi lähetetä Britanniaan.

Ranskan presidentti François Hollande on vaatinut Britanniaa ottamaan vastuuta alaikäisistä. Britannia taas on vaatinut Ranskaa pitämään heistä parempaa huolta.

Lähteet: AP, AFP, Reuters.