Se on kullankeltaista, se on pehmeää - se on näkkileipää!

Pito- ja juhlapöydissä tarjottavan näkkileivän resepti on säilynyt tähän päivään emäntien ja pitokokkien ansiosta. Hollolan omasta herkusta herahtaa vesi kielelle.

ilmiöt
Hollolan perinneleipä on pehmeä näkkileipä

Hollolan oman pitoherkku on näkkileipä. Se tehdään kaurahiutaleista ja vehnäjauhoista perinteisesti heraan, mutta vesikin käy.

Uunista otettuna leipä on pehmeää ja kuivahdettuaan rapsakkaa.

– Tämä on meillä sellainen sämpylöiden ja patongin vastike. Ei me tarvita ulkolaisia tuotteita, kun meillä on nämä ihan omat, naurahtaa hollolalainen yrittäjä ja pitoemäntä Kristiina Laitinen.

Päälle kuuluu laittaa voita, ei margariinia.

Kristiina Laitinen.

Laitinen lisää taikinaan runsaasti voita ja kertoo, että jokaisella emännällä on leipään oma reseptinsä. Voita lisätään myös valmiille leivälle.

– Päälle kuuluu laittaa voita, ei margariinia. Siihen käy kotijuusto mainiosti kaveriksi.

Laitinen tekee näkkileivän oman äitinsä reseptin mukaan. Hän arvioi, että paikallisen näkkileivän historia ulottuu ainakin 1800-luvulle.

- Pitokokit ja vanhat emännät ovat tätä seudulla leiponeet ja sitä ennen heidän äitinsä.

Itse tehty leipä on pop

Leipää ja hiilihydraatteja karttavien ruokatrendien vastapainoksi on nousemassa niin sanottu hidas leipäkulttuuri.

Nyt halutaan leipoa itse. Ruokakurssit ovat suosittuja, reseptejä kaivetaan esiin historian kätköistä ja sovelletaan nykypäivään.

Hollolassa järjestetty ruisleipäkurssi täyttyi hetkessä. Suosittuja ovat olleet myös esimerkiksi karjalanpiirakkakurssit ja yrttikurssit, kertoo Elina Waajakoski Hollolan kirkonseudun maatalousnaisista.

Ilmoitimme ruisleipäkurssista somessa ja se täyttyi kahdessa tunnissa.

Elina Waajakoski

– Ilmoitimme ruisleipäkurssista somessa ja se täyttyi kahdessa tunnissa.

Waajakoski näkee, että uusin leipätrendi ponnistaa lähiruokakulttuurista. Lähellä tehtyä ja tuotettua arvostetaan.

– Meillä on paikkakunnalla mylly ja innokkaimmat ovat hakeneet sieltä jyviä ja jauhaneet jauhonsakin leipää varten itse pöytämyllyillään.