1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. fitness-urheilu

Fitness-kilpailuissa persoonalla on väliä – "Itseensä tyytymätön kilpailija ei hymyile kuten pitäisi"

Fitness-kilpailut voivat olla raakaa peliä. Henkinen puoli, persoona ja luonne saavat näkyä, mutta vain jos se on aitoa ja positiivista.

fitness-urheilu
Kahvakuula, jossa lukee 928 kiloa
Niko Mannonen / Yle

Fitness-kisojen vaatimukset ovat tiukkoja, ja voittoon vaaditaan niin lihasta kuin hymyäkin. Lajista riippuen kriteerit vaihtelevat (siirryt toiseen palveluun), mutta aitous on monesti se, mikä erottaa voittajan muista.

– Kun kilpailija jännittää tuhansien ihmisten edessä lavalla, eikä ole oma itsensä, niin kyllä se paistaa läpi, Suomen Fitnessurheilu ry:n toiminnanjohtaja Ville Isola toteaa.

– Yksilöllinen esiintyminen vaikuttaa, mutta kilpailijan taustalla olevat asiat, kuten julkisuuskuva, eivät saa vaikuttaa, Isola tarkentaa.

Fitness-urheilu vaatii lajiliiton toiminnanjohtajan mukaan voimakasta tahtoa. Jotkut haluavat kilpailuihin osallistumalla kokeilla rajojaan.

– Kilpailudieetti voi olla puolen vuoden mittainen, niin onhan se kova koettelemus – varsinkin loppuvaiheessa.

Joskus kymmenen vuotta sitten senteillä, esimerkiksi pituudella oli enemmän merkitystä.

Johanna Loiri

Fitness-kilpailuissa kyse on monelle itsensä voittamisesta, mutta jos itseään ei olekaan voittanut ja on syystä tai toisesta tyytymätön omaan kuntoonsa, niin Isolan mukaan se kyllä näkyy yleisölle ja tuomaristolle.

– Varmasti joskus henkinen puoli näkyy. Itseensä tyytymätön kilpailija ei hymyile kuten pitäisi.

Aitouden puolesta liputtava Isola kertoo, että joskus erot kilpailijoiden kroppien välillä voivat olla hyvin pieniä. Varsinkin tällaisissa tilanteissa esiintyminen ja persoonallisuus korostuvat.

– Joskus voi käydä niin, että voittaja ei olekaan parhaimmassa kunnossa, jos katsotaan vain lihasmassaa ja rasvattomuutta. Voittajaksi on valittu parempi esiintyjä, jonka poseeraukset ja läsnäolo ovat olleet parempia lavalla, Isola toteaa.

Persoona ratkaisee, ei pituus

Toisenlaisissa kauneuskisoissa persoonalla on enemmän merkitystä. Mallitoimisto FaceMakerin Johanna Loiri järjestää useita fitness-alan mainoskasvokilpailuja ympäri Suomea vuosittain.

– Ensisijaisesti Fitness Cover Girl -mainoskasvokilpailussa etsitään esiintymistaitoista, sanavalmista ja reipasta persoonaa. Aktiivisuus, reippaus ja ulospäin suuntautuneisuus vaikuttaa paljon, mutta niin merkkaa myös hyvä ja raikas ulkomuoto, Loiri miettii.

– Persoona on yhtä tärkeässä ellei jopa tärkeimmässä roolissa.

Kun kilpailija jännittää tuhansien ihmisten edessä lavalla, eikä ole oma itsensä, niin kyllä se paistaa läpi.

Ville Isola

Mallitoimiston listoillakin luonne merkkaa Loirin mukaan nykyään yhä enemmän.

– Joskus kymmenen vuotta sitten senteillä, esimerkiksi pituudella oli enemmän merkitystä. Piti olla tietyn mittainen, että pääsi muotinäytöksiin. Nykyään on enemmän merkitystä sillä esiintymisellä ja kokonaisuudella.

Loiri järjestää Suomen eri alueilla kauneuskilpailuja, joista parhaat valitaan jatkoon mainoskasvokilpailuun edustamaan tuotemerkkiä. Viikonloppuna järjestettävissä Kainuun neito ja Vuokatin neito kilpailuissa haetaan seutukunnalle pr-taitoista naista Loirin FaceMaker -mallitoimiston listoille.

Lue seuraavaksi