Yllätyskäänne Guggenheimissa – kaupungilta esitys museon perustamiseksi

Helsinkiin kaavailtu Guggenheimin taidemuseo -hanke etenee kaupungin päätöksentekoon. Esityksen sisältö on vielä salaisuus.

Guggenheim
Visualisointi GH-04380895 -rakennuksesta, jonka päällä teksti Guggenheim.
Havainnekuva Guggenheim Helsinki -arkkitehtuurikilpailun voittaneesta rakennuksesta.Yle Uutisgrafiikka, kuvalähde: Moreau Kusunoki Architect / Guggenheim Helsinki

Helsingin kaupunki ja Guggenheim Helsingin Tukisäätiö ovat valmistelleet esityksen Guggenheimin taidemuseon perustamiseksi Helsinkiin.

Esityksen sisältö on luvattu kertoa torstaiaamuna. Esitys menee kaupunginhallituksen käsittelyyn jo maanantaina.

Guggenheim Helsinki -hanke on ollut vastatuulessa eikä sille luvattu valtion rahoitusta viime budjettiriihessä. Helsingin Tukisäätiön hallituksen puheenjohtaja Ari Lahti on todennut, ettei museo nouse ilman valtion rahaa.

Museohankkeen yllätyskäänteen kuultuaan pääministeri Juha Sipilä (kesk.) toivotti Twitterissä oitis Guggenheimin tervetulleeksi Helsinkiin, mikäli se rakennetaan ilman valtion investointitukea.

Yle Uutisten tavoittama Lahti ei halunnut kommentoida kaupungin esitystä millään tavalla ennen torstain tiedotustilaisuutta. Myös apulaiskaupunginjohtaja Viljanen kieltäytyi kommentoinnista.

Guggenheim Helsinki -hanke on kestänyt vuosia

Yhdysvaltalainen Solomon R. Guggenheim -säätiö on haaveillut museon perustamisesta Helsinkiin jo pitkään. Ensimmäinen hanke alkoi vuonna 2011, mutta kaatui Helsingin kaupunginhallituksessa.

Säätiö julkisti uuden esityksen museosta vuonna 2013 ja päätti järjestää hankkeesta arkkitehtuurikilpailun. Arkkitehtuurikilpailu toteutui viime vuonna. Sen voitti ranskalainen arkkitehtitoimisto Moreau Kusunoki Architect. Helsingin kaupunki on varannut museolle tontin Eteläsatamassa arkkitehtuurikilpailua varten. Tonttivaraus päättyy vuodenvaihteessa.

Päätöstä museon rakentamisesta ei toistaiseksi ole tehty. Erityisesti kysymys museon rahoituksesta on aiheuttanut kiistaa. Museon rahoitusvaihtoehdoissa on lähdetty siitä, että rakennusta rahoittaisivat ainakin Helsingin kaupunki sekä valtio. Valtio ei kuitenkaan luvannut rahaa hankkeelle viime budjettiriihessä ja perussuomalaisten Timo Soini erikseen korosti, ettei Guggenheimille tule valtion rahaa.

Guggenheim-säätiö on ilmaissut olevansa pettynyt, ettei valtio päättänyt lähteä hankkeeseen mukaan.

Guggenheim Helsingin rakentamiskustannukset ovat arviolta 120–140 miljoonaa euroa ja museota on kaavailtu rakennettavaksi Helsingin Etelärantaan.