1. yle.fi
  2. Uutiset

Saamelaismuseo Siidan tilat ovat täynnä - Laajennussuunnitelmat käynnissä

Saamelaismuseo Siida avattiin 18 vuotta sitten Inariin. Nyt tilat ovat ahtaat ja taloa pitää laajentaa.

Yle Saame
Siida
Siidassa on vuosittain yli 100 000 vierailijaa.

Tällä hetkellä Siidassa vierailee 100 000 ihmistä vuodessa ja tilat ovatkin käyneet ahtaiksi. Siidan varastot ovat vuosien mittaan täyttyneet ja työntekijöiden määräkin on kasvanut yli kaksinkertaiseksi.

Sari Valkonen
Vesa Toppari / Yle

– No me laajennamme sen takia, että meillä menee tällä hetkellä todella hyvin ja meillä on nyt 18 toimintavuotta takana. Tänä aikana meidän toiminta on laajentunut kovasti, että kävijämäärät on kasvanut että meillä yli 100 000 kävijää vuodessa. Henkilökuntamäärä on kasvanut ja kokoelmatilat alkaa täyttyä, kertoo Saamelaismuseo Siidan museonjohtaja Sari Valkonen.

18 vuotta sitten, kun Siida avattiin museolla oli viisi työntekijää ja nyt työntekijöitä on 14. Työntekijöiden kasvun takia tilat käyvät ahtaiksi Siidassa. Myös kokoelmat tarvitsisivat suuremman tilan.

- Me olemme aika ahtaasti tässä nyt ja oikeasti iloisesti odottelemme tätä laajennusta. Tosi hyvä että pääsemme vähän niin kuin leveämpiin laajempiin tiloihin ja pystytään sitten myös niin kuin tehokkaammin toimimaan, kertoo Valkonen.

- Nämä nykyiset kokoelmat, jos ne levitettäisiin sillä lailla, kuin ne olisi hyvä olla niin, ne vaatisivat kaksinkertaisen tilan.

Ravintola, joka nyt on Siidan toisessa kerroksessa ei voi pitää oviaan auki silloin, kun Siida on kiinni. Laajentamisen jälkeen ravintolalla tulisi olla mahdollista pitää oviaan auki, vaikka itse museo olisikin kiinni.

Artikkeli jatkuu videon jälkeen.

Saamelaismuseo Siida
Saamelaismuseo Siidan varasto on täynnä. Arkistokuvat.

Jos video ei näy voit katsoa sen täältä.

Laajentamiseen haasteita tuo muinaismuistoalue

Senaatti omistaa kiinteistön ja Saamelaismuseo ja Metsähallituksen luontokeskus ovat toimijoina talossa. Senaatin investointipäällikkö Simo Kariluoman mukaan ensi kesänä hankkeen etenemisestä ollaan viisaampia.

Senaatti investerenhoavda Simo Kariluoma.
Senaatti investerenhoavda Simo Kariluoma.Priváhta

- Tarkoituksena on, että opetus- ja kulttuuriministeriö veisi tämän loppuvuoden aikana tämän hankkeen rahoituksen käsiteltäväksi valtiontalousarvioon. Siinä vaiheessa, kun tämä hanke on edennyt siellä talousarviossa, niin olemme sitten ehkä viisaampia sen hankkeen etenemismahdollisuuksista ensi vuoden kesään mennessä, kertoo Kariluoma.

Siida on muinaismuistoalueen läheisyydessä ja ulkomuseo onkin muinaismuistoalueella. Se tekee haasteita laajentamista suunniteltaessa, kun minne tahansa ei voi alkaa laajentamaan.

- Kyllä se paikka sille laajennukselle täytyy katsoa hyvin tarkkaan sillä alueella. Tietenkin jos me pyrimme siihen, että sen laajennuksen koko itsessään ei ole kovin suuri, niin se on kyllä sijoitettavissa siihen tontille ilmanm että näihin muinaismuistoihin tarvitse kajota.

Kokoelmavarastot Siidassa ovat katonrajaan asti täynnä. Investointipäällikkö Kariluoma kertookin, että kokoelmille etsitään ensisijaisesti paikka museotontin ulkopuolelta.

- Meillä varmaan siinä kohteessa suurimpana ratkaistavana asiana on nämä nykyiset kokoelmavarastot jotka ovat täynnä ja lisäksi on tarvetta myös niille uusille kokoelmatiloille niille haetaan ensisijaisesti ratkaisua tämän museotontin ulkopuolelta, mutta arvioimme myös mahdollisuuksia sijoittaa ne sinse Siidan yhteyteenkin.

Lue seuraavaksi