Arvio: Halusiko FBI-johtaja vaikuttaa Yhdysvaltain vaaleihin?

FBI:tä on syytetty sekaantumisesta Yhdysvaltain vaaleihin, mutta halusiko FBI-johtaja vaikuttaa vaaleihin, kun hän kertoi Clintoniin liittyvästä uudesta sähköpostitutkinnasta? Asia ei ole näin yksinkertainen, arvioivat amerikkalaisen kauppakamarin toimitusjohtaja Kristiina Helenius ja Yhdysvaltain tutkimuksen professori Mikko Saikku.

USA:n presidentinvaali
James Comey
James ComeyMichael Reynolds / EPA

Yhdysvalloissa liittovaltion poliisin FBI:n toiminta ensi viikolla pidettävien vaalien alla herättää arvostelua ja syytöksiä vaaleihin sotkeutumisesta. Kummastusta herättää nyt FBI:n maanantaina julkaisema vanha tutkintamateriaali Bill Clintonin vuonna 2001 myöntämästä armahduksesta veronkierrosta ja muista rikoksista syytetylle miljardöörisijoittajalle Marc Richille.

FBI:n mukaan materiaali julkaistiin normaalin käytännön mukaisesti sille tehtyjen julkaisupyyntöjen käsittelyn jälkeen. Aikaisemmin osittain salatun tutkinnan julkaisemisen ajankohta näin lähellä vaaleja herättää kuitenkin kysymyksiä.

Varsinaisen uutispommin laukaisi jo viikonloppuna FBI-johtaja James Comeyn ilmoitus, että FBI avaa uudelleen Hillary Clintoniin liittyvien sähköpostiviestien tutkinnan. Demokraattileirissä ilmoitus nostatti syytöksiä yrityksestä sekaantua vaalikamppailuun sen viime metreillä.

"Halusi turvata selustansa"

Comeyn motiivina on enemminkin oman selustan turvaaminen, kuin tietoinen pyrkimys vaikuttaa vaaleihin, arvioivat amerikkalaisen kauppakamarin AmCham Suomen toimitusjohtaja Kristiina Helenius ja Yhdysvaltain tutkimuksen McDonnell Douglas -professori Mikko Saikku Yle Radio 1:n Ykkösaamussa.

– Aika yksimielinen mielipide näyttää siellä kuitenkin olevan, että hän ei todennäköisesti ole poliittisesti motivoitunut. Clintonin sähköpostien tutkinta oli jo kertaalleen lopetettu, ja kun ilmeni uusia asioita, hänen täytyi jotenkin varmistaa selustansa siltä varalta, että joku vuotaisi julkisuuteen tiedon uudesta tutkimuksesta. Tai että häntä voitaisiin jälkikäteen syyttää läpinäkyvyyden puutteesta.

Vähän tietoa, paljon kiehuntaa

Vaalien kuumentuneessa ilmapiirissä FBI:n ja sen johtajan toiminta herättää perusteltuja kysymyksiä, sanovat Helenius ja Saikku.

– Comeyllä on republikaanitausta, mutta hän on Barack Obaman nimittämä ja häntä pidetään puhdasotsaisena virkamiehenä, joka on aina tuonut esille että FBI:n johtajan täytyy olla täysin puolueeton, kuvailee professori Mikko Saikku.

– Kun kävi selville että Clintoniin liittyvien sähköpostien tutkinta ei ehkä olekaan ohi, hän on ehkä halunnut tuoda tämän esille omaa asemaansa korostaakseen. Mutta juuri tämä johti tilanteeseen, jossa spekulaatiot alkoivat.

FBI sai vasta sunnuntaina luvan tutkia uusia sähköposteja, joten mitään konkreettista kerrottavaa niiden sisällöstä sillä ei ole voinutkaan olla. Kun asiaa ei ole ollut, poliittinen lietsonta ja kiehunta on ollut sitäkin kovempaa. Tämä asettaa FBI:n toiminnan outoon valoon, sanoo Kristiina Helenius.

Trump: Perukaa äänenne Clintonille

Donald Trumpin kampanjakoneisto on ottanut kaiken irti uusimmasta sähköpostikohusta. Trump on verrannut sähköpostikohua Watergate-skandaaliin ja kehottanut Clintonia ennakkoon äänestäneitä perumaan äänensä. Hänen kampanjatoimistonsa jakavat ohjeita siitä, miten se tehdään, kertoo Helenius.

FBI-kohu näkyy myös Clintonin kannatuksen laskuna. ABC Newsin ja Washington Postin tiistaina julkaiseman kyselyn mukaan Trump on kirinyt Clintonin ohi hienoiseen johtoon. Kyselyn mukaan Trumpia kannattaisi 46 prosenttia ja Clintonia 45 prosenttia vastaajista.

Clintonin kampanjakoneisto on kiistänyt että kohulla olisi minkäänlaista vaikutusta kannatukseen.

Kannattajat syytävät Clintonille kampanjarahaa

Myös Clintonin kannattajat tiivistävät rivejään ehdokkaansa taake, muistuttaa Kristiina Helenius. Viikonlopun aikana Clintonin kampanjabudjetti kasvoi 11 miljoonalla, kun kannattajat halusivat antaa hänelle viime hetken tukensa.

Clinton syytää nyt rahaa mm. massiiviseen tv-mainontaan osavaltioissa, joissa hänellä on ajateltu olevan vankka asema.

– Tiukaksi menee. Kannatusluvut ovat kuitenkin koko ajan heilahdelleet ja työkseen kyselyjä tekevät eivät vielä julistaisi lopputulosta. Kyllä tässä ihan loppumetreille asti käydään hirveää taistelua, arvioi Helenius.