Veropäivä paljasti: rahasta ei puhuta – varsinkin jos sitä on paljon

Etelä-Savossa harva hyvin ansainnut halusi soittokierroksen perusteella puhua rahasta.

Kotimaa
Seteleitä ja mappi.
Ismo Pekkarinen / AOP

Etelä-Savon kolmesta kovatuloisesta kukaan ei halunnut kommentoida tulojaan Yle Mikkelille. Sosiologian professori Leena Koski Itä-Suomen yliopistosta arvelee syyn löytyvän suomalaisesta kulttuurista. Suomessa arvostetaan sitä, että jokainen pärjää omillaan. Kosken mielestä kulttuuri on jaettu edelleen yksityiseen ja julkiseen.

– Välttämättä se ei kuitenkaan ole vain ja ainoastaan suomalaisten ongelma. Tietysti perinteiseen suomalaiseen sivistykseen on kuulunut se, ettei rahasta puhuta. Varsinkaan silloin, kun rahaa on paljon. Monet kokevat sen kerskailuksi. Uskonnollisesta näkökulmasta kerskailu ja ylpeily on syntiä.

Koski sanoo, että pohjoismaisen hyvinvointivaltion ideaan kuuluu ajatus siitä, että varallisuus on yhteistä hyvää.

– Hyvinvointivaltion ideana on tasata tuloeroja. Siinä mielessä omalla rahalla kerskailu ei ole ollut sallittua. Monet varakkaat kokevat rahasta puhumisen kääntyvän itseään vastaan. He voivat pelätä, että tulevat sosiaalisissa suhteissa syrjiityksi. Tätä asiaa ei kuitenkaan oman tietoni mukaan ole Suomessa erityisesti tutkittu.

Monet varakkaat kokevat rahasta puhumisen kääntyvän itseään vastaan.

Leena Koski, sosiologian professori

Yhdysvalloissa rahasta puhuminen on normi, Suomessa se on tabu

Rahasta puhuminen juontaa juurensa myös suomalaisten repaleiseen historiaan. Varsinkaan vanhemmat sukupolvet eivät juurikaan puhu varallisuudesta. Varallisuuserot olivat myös yksi syy, joka johti Suomen sisällisotaan vuonna 1918. Sodan traumat näkyvät jollain tasolla edelleen.

– Kyllä siihen vaikuttavat historiassa olevat asiat. Toisaalta, kun ihminen on kokenut esimerkiksi laman aikana konkurssin tai köyhyyden niin silloin rahasta puhuminen on hyväksyttävämpää. Kun ihmisestä tulee lottovoittaja, niin äkkirikastumista ei suureen ääneen huudella.

Rahasta puhuminen vaihtelee eri kulttuurien välillä. Yhdysvalloissa rahasta ja uskonnosta puhuminen on paljon sallitumpaa. Suomessa protestanttinen uskonto on lähtökohtaisesti yksityinen asia. Rahasta puhumista ei ainakaan sosiologian puolella ole tutkittu.

– Yhdysvalloissa sen kertominen, kuinka paljon kukin tienaa, on uusien sosiaalisten suhteiden ensimmäisiä kysymyksiä. Yhdysvalloissa asia on jo normi. Kyseessä on toisenlainen kulttuurinen tapa kaiken kaikkiaan. Yhdysvaltoihin on aikoinaan lähdetty tavoittelemaan amerikkalaista unelmaa, rikastumista.

Verotulojen julkistaminen on yksi vuoden uutispäiviä. Verotietojen julkistaminen on demokratian ja avoimuuden kannalta oleellinen asia.

– Kuitenkin, miksi uutisissa on isot otsikot paljonko joku räppäri tai iskelmätähti on tienannut. Voi kysyä, kuinka oleellista on tietää missien, kuuluttajien ja laulajien tuloja, pohtii Koski.