Kitinkannus aloittaa yt-neuvottelut – 10 työpaikkaa vaarassa

Veteraanien ja lottien rivit harvenevat, se verottaa myös kuntoutuslaitoksia.

sotaveteraanien kuntoutus
Kävelyrobotti auttaa taidon oppimisessa juoksumatolla.
Kitinkannus on erikoistunut viime vuosina vaativaan kuntoutukseen. Se hankki ensimmäisenä Suomessa kävelyrobotin. YLE / Petri Kuikka

Sotaveteraanien kuntoutuslaitos Kitinkannus aloittaa yt-neuvottelut. Neuvottelujen piirissä on koko henkilöstö. Yt-neuvottelut voivat johtaa korkeintaan kymmenen henkilön irtisanomiseen. Myös lomautukset ja osa-aikaistamiset ovat mahdollisia. Kuntoutuslaitos työllistää Kannuksessa noin 40 ihmistä.

Veteraanien ja lottien harvenevat rivit tuntuvat Kitinkannuksen hoitopäivissä. Kiireisintä aikaa olivat vuodet 1997–2002, jolloin hoitopäiviä oli vuosittain yli 15 000. Vuosina 2010–2013 hoitopäiviä oli vielä hieman yli 13 000. Ensi vuonna niitä arvioidaan kertyvän enää 9 500.

Kitinkannus on saanut hankittua muita kuntoutettavia veteraanien ja lottien tilalle, sodan käyneiden osuus laitoshoidosta on enää 30–40 prosentin luokkaa. Sotainvalidien ja sotaveteraanien määrä vähenee vuosittain 10–20 prosenttia.

Kitinkannus on panostanut viime vuosina vaativaan tehostettuun kuntoutukseen esimerkiksi hankkimalla Suomen ensimmäisen kävelyrobotin.

Yt-neuvottelut alkavat 7. marraskuuta, ne pyritään viemään läpi kuudessa viikossa.

Suomessa on parikymmentä vastaavaa veteraanien kuntoutuslaitosta, Kitinkannuksen toimitusjohtaja Marja-Liisa Hiironen arvioi, että puolet niistä oli käynyt jo viime vuonna vastaavat yt-neuvottelut.