Hyppää sisältöön

Radioamatöörien rooli kasvaa hätäviestinnässä

Radioamatöörien ja pelastuslaitoksen yhteistyö tiivistyy Pohjois-Savossa. Hätäliikenne voidaan turvata radioteitse pitkien sähkökatkojen aikana.

Kuva: Tiina Kokko / Yle

Radioamatööritoiminta voi olla merkittävä apu pelastuslaitokselle pitkissä sähkökatkotilanteissa. Pohjosi-Savon pelastuslaitos ja radioamatöörikerho Kuopion Seitoset haluavat parantaa hätäviestintämahdollisuuksia poikkeustilanteissa.

Radioamatöörit voivat auttaa kun GSM- ja viranomaisten Virve-verkon tukiasemat eivät toimi. Matkapuhelinverkon tukiasemat ovat akkuvarmennettuja mutta sähkökatkon pitkittyessä asemat pimenevät eikä puhelinyhteydet onnistu.

Suunnitelmissa on hankkia radioamatööriviestintää varten uusi lähetinvastaanotin toistinasemakäyttöön. Lähetin aiotaan sijoittaa Puijon torniin mahdollisimman hyvän kantaman saamiseksi.

– Ideana on, että poikkeustilanteissa radioamatööri voidaan lähettää paikan päälle ja kentältä saadaan radiolla yhteys pelastuslaitokselle Kuopioon, kertoo vapaaehtoisen pelastuspalvelun-ohjaaja Hannu Rättö radioamatöörikerho Kuopion Seitosista.

Poikkeustilanteissa on hyvä olla useita viestijärjestelmiä

Radioamatöörilaitteilla voidaan varmistaa viranomaisyhteistyö. Pohjois-Savon pelastuslaitoksen valmiuspäällikkö Juha Alander sanoo, että joissakin häiriötilanteissa on jouduttu käyttämään viestinnässä varajärjestelmiä. Myös lankapuhelin ja faksi ovat edelleen hyviä välineitä poikkeusoloissa.

Alanderin mukaan pelastuslaitos suhtautuu myönteisesti yhteistyön tiivistämiseen radioamatöörien kanssa.

– Kaupunki omistaa Puijon tornin ja tarvitaan tietysti sopimus lähettimen laittamiseksi torniin. Valmiutta on hyvä parantaa ettei häiriötilanteissa olla vaan yhden tai kahden varajärjestelmän varassa. On oltava monia keinoja saada viestit ja hälytystiedot läpi, sanoo valmiuspäällikkö Juha Alander.

Viranomaisyhteistyön varmistaminen radioamatöörilaitteilla edellyttää Kuopiossa uuden lähetinvastaanottimen hankkimista. Laite maksaa noin 2 500 euroa.