A-studion apteekkikeskustelu: Särkylääkettä saa jo nettikaupasta, joten miksi ei ruokakaupasta?

Ruotsissa särkylääke parasetamoli vedettiin kaupoista takaisin apteekkeihin, mutta Suomessakin särkylääkkeitä voi jo ostaa apteekkien verkkokaupoista. Apteekkien sääntelystä keskusteltiin keskiviikon A-studiossa.

A-studio
Merja Hirvonen ja Minna Isoaho.
Merja Hirvonen (vas.) ja Minna Isoaho (oik.).Yle

Miksi reseptivapaita lääkkeitä ei voi ostaa ruokakaupasta, jos niitä saa jo ostettua mielin määrin nettikaupoista? Tätä ihmetteli Apteekkireformi-kirjan kirjoittanut Minna Isoaho keskiviikon A-studiossa. Tällä hetkellä apteekkien määrää rajoitetaan, ja vain apteekeilla on yksinoikeus myydä lääkkeitä.

–Meillä on yli 100 apteekkien verkkokauppaa Suomessa, joista saa tilattua särkylääkkeitä haluamansa määrän, Isoaho sanoo.

Apteekkariliiton Merja Hirvosen mielestä lääkkeiden nettikauppaa koskee täysin samat säännöt kuin kivijalka-apteekkiakin. Lääkkeiden myynnin ohessa pitää antaa asianmukaista neuvontaa.

–Voi olla, että suuriin kaupoihin voitaisiinkin järjestää farmaseuttinen neuvonta. Lääkehuolto vaatii kuitenkin sen asiantuntevan ammattilaisen, Hirvonen sanoo.

Isoahon mielestä terveysammattilaisten neuvontaa käytetään tekosyynä sille, ettei lääkkeitä voida myydä muualla kuin apteekeissa. Samanlaista neuvontaa voisi hänestä järjestää myös niissä myyntipisteissä, joissa reseptivapaita lääkkeitä saisi myydä.

–Kuulemani mukaan yli 80 prosenttia asiakkaista sanoo, ettei edes halua neuvontaa, Minna Isoaho sanoo.

Ruotsissa lääkekauppa johti maksavaurioihin

Merja Hirvosen mielestä reseptivapaiden lääkkeiden vapautusta on jo kokeiltu Ruotsissa huonoin tuloksin. Särkylääke parasetamoli palautettiin takaisin apteekkeihin.

–Ruotsalaiset maksoivat kovan hinnan, kun siellä puolitoistakertaistui vakavien maksavaurioiden määrä, Merja Hirvonen sanoo.

Tilanteeseen johti Hirvosen mukaan ainakin se, että lääkkeiden helppo saatavuus lisäsi lääkkeiden käyttöä ja muutti ihmisten suhtautumista lääkkeisiin.