Kapinoivat kansanedustajat käsirysyssä Hongkongin parlamentissa

Hongkongin lakiasäätävä elin on ajautunut kaaokseen itsenäisyysmielisten lisättyä kannatustaan.

Ulkomaat
Kapinaoiva kansanedustaja Baggio Leung  turvamiesten keskellä, häntä ollaan siirtämässä pois istuntosalista.
Baggio Leung (keskellä, silmälasit) painii parlamentin turvamiesten kanssa keskiviikkona.Jerome Favre / EPA

Kaksi Kiinan keskushallinnon määräysvaltaa vastustavaa kansanedustajaa joutui keskiviikkona käsirysyyn turvamiesten kanssa Hongkongin parlamentissa.

Kiinan erityishallintoalueen itsenäisyyttä kannattavat kansanedustajat Yau Wai-ching ja Baggio Leung saapuivat istuntosaliin kiellosta huolimatta. Yau ryntäsi salin edessä olevalle korokkeelle ja asetti sinne oman mikrofoninsa vannoakseen virkavalan.

Naispuoliset turvamiehet kantoivat sen jälkeen Yaun ulos salista. Myös Leungia estettiin vannomasta valaansa.

Oikeus käsittelee parhaillaan sitä, saavatko kapinallisesta käytöksestä syytetyt Yau ja Leung ottaa vastaan parlamenttipaikkansa.

Hongkongin lakiasäätävä elin kaaoksessa jo kolmatta viikkoa

Parlamentin kokous siirrettiin välikohtauksen jälkeen toiseen tilaan, mutta käsirysy demokratian kannattajien ja turvamiesten välillä jatkui.

Useiden turvamiesten kerrotaan saaneen vammoja. Myös poliisi kutsuttiin paikalle.

Tiedoton mies makaa paareilla, päällään punainen viltti, suun edessä happinaamari. Ympärillä poliiseja ja toimittajia.
Käsirysyssä pyörtynyttä turvamiestä viedään sairaalaan. Jerome Favre / EPA

Yau ja Leung valittiin Hongkongin parlamenttiin eli lakiasäätävään elimeen Legcoon viime kuussa. Valituksi tuli useita edustajia, jotka kannattavat suurempaa itsehallintoa tai jopa Hongkongin irtautumista manner-Kiinasta.

Yau ja Leung eivät kuitenkaan ole vielä saaneet vannottua virkavalaansa, koska he ensimmäisessä istunnossa pari viikkoa sitten esittivät Kiinan kommunistihallintoa halventavia iskulauseita.

Kiinan vastaiskua pelätään

Kiinan keskushallinnon tukema Hongkongin hallintojohtaja Leung Chun-ying on Yaun ja Leungin virkakelpoisuutta selvittävän oikeuskäsittelyn alullepanija.

Nyt pelätään, että Kiinan hallitus puuttuu peliin ja tulkitsee Hongkongin perustuslakia niin, että kapinoivat edustajat suljetaan kokonaan pois parlamentista.

Demokratiaa kannattavat kansanedustajat Hongkongissa vaativat Kiinaan pitämään kiinni "yksi maa, kaksi järjestelmää" -periaatteesta jonka on määrä taata Hongkongille suuria erivapauksia Kiinan osana.

Lähteet: AFP, Reuters