Puolustusministeriön kansliapäällikkö ulkomaalaisten maakaupoista: Sieltä löytyy huolestuttavia kohteita

A-studiossa vieraillut Jukka Juusti on haluton kommentoimaan erikseen venäläisten tekemiä kauppoja.

Kotimaa
Jukka Juusti
Jukka JuustiYle

Puolustusministeriön kansliapäällikön Jukka Juustin mukaan ulkomaalaisten täällä tekemistä maa- ja kiinteistökaupoista ei voi päätellä, että Suomeen kohdistuisi uhka.

– Niistä ei löydy selkeää kaavaa, että joku tekisi jotain suunnitelmallisesti. Ne ovat enemmänkin yksittäisiä kohteita, Juusti sanoi A-studiossa keskiviikkona.

Tästä huolimatta Juusti totesi, että joidenkin näiden yksittäisten kauppojen osalta "on tiettyä huolta" turvallisuuden kannalta.

– Sieltä löytyy huolestuttavia kohteita, jotka olisivat voineet mennä toisellakin tavalla.

Juustin mukaan näistä on syyttäminen ennen kaikkea lainsäädäntöä: se ei hänen mielestään ole sillä tasolla, että yhteiskunnan kokonaisturvallisuus tulisi otettua huomioon.

Iltalehti uutisoi (siirryt toiseen palveluun) tiistaina supon epäilevän, että Venäjä on ostanut sotilailleen kiinteistöjä Suomesta. Aihe on herättänyt huomiota myös Isossa-Britanniassa. Siellä maakaupoista kirjoitti (siirryt toiseen palveluun) muun muassa Independent-lehti.

Juustin mukaan ministeriössä on seurattu lähes sadan kohteen kauppoja eri puolilla Suomea. Hän ei kuitenkaan nimeä ostajiksi nimenomaan venäläisiä eikä kommentoi supon arvioita millään tavoin.

– Emme ota kantaa siihen, ovatko venäläiset ostaneet. On olemassa strategisten alueiden lähellä tehtyjä ulkomaisten maakauppoja, Juusti muotoili.

Yle kertoi eilen tiistaina, että puolustusministeriössä selvitetään parhaillaan Suomen turvallisuudelle tärkeiden maa-alueiden ja kiinteistöjen kauppoja sekä mahdollisuuksia puuttua niihin lainsäädännöllä. Juustin mukaan työn pitäisi valmistua maaliskuun loppupuolella.