Helsingin Guggenheim-hankkeelle merkittävä määrä yksityistä rahaa – kattaisi jopa puolet rakennuskustannuksista

Yle Uutisten saamien tietojen mukaan Guggenheim-hanke on saamassa kymmeniä miljoonia euroja yksityistä rahoitusta.

Guggenheim
Visualisointi GH-04380895 -rakennuksesta, jonka päällä teksti Guggenheim.
Havainnekuva Guggenheim Helsinki -arkkitehtuurikilpailun voittaneesta rakennuksesta.Yle Uutisgrafiikka, kuvalähde: Moreau Kusunoki Architect / Guggenheim Helsinki

Guggenheimin taidemuseohanke on saanut merkittävän määrän uutta rahoitusta. Ylen saamien tietojen mukaan Guggenheim saa 66,4 miljoonaa euroa yksityisiltä rahoittajilta.

Summa tuli ilmi Helsingin kaupunginvaltuuston kokouksen päätteeksi keskiviikkoiltana, kun apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen kävi keskustelua valtuustosalissa. Viljanen ei vahvistanut summaa eikä kertonut lisätietoja Ylen kysyessä asiasta myöhemmin samana iltana puhelimitse.

Rahoittajatahot ja hankkeen taustat selviävät Viljasen mukaan huomisessa tiedotustilaisuudessa.

Aiemmin tänään uutisoitiin, että Helsingin kaupunki ja Guggenheim Helsingin Tukisäätiö ovat valmistelleet uuden esityksen Guggenheimin taidemuseon perustamiseksi Helsinkiin.

Esityksen sisältö on luvattu kertoa torstaiaamuna, ja esitys menee kaupunginhallituksen käsittelyyn jo maanantaina. Yle välittää tiedotustilaisuuden suorana Yle uutisten verkkosivullla.

Summa kattaisi jopa puolet rakennuskustannuksista

Guggenheim Helsingin rakentamiskustannukset ovat arviolta 120–140 miljoonaa euroa ja museota on kaavailtu rakennettavaksi Helsingin Etelärantaan. Uusi, yli 66 miljoonan euron potti kattaisi siis jopa puolet museon rakennuskustannuksista.

Guggenheim Helsinki -hankkeen rahoitusmallit ovat lähteneet siitä, että museon rakennuskustannuksiin osallistuisi myös valtio. Valtion halllitukselta ei kuitenkaan ole herunut rahaa hankkeelle.

Perussuomalaisten Timo Soini erikseen korosti viime budjettiriihen yhteydessä, ettei Guggenheimille tule valtion rahaa. Pääministeri Juha Sipilä puolestaan toivotti tänään Twitterissä Guggenheimin tervetulleeksi Suomeen – kunhan se rahoitetaan ilman valtion rahaa.

Solomon R. Guggenheim -säätiö esitteli syksyllä 2013 julkaisemassaan uudistetussa ehdotuksessa neljä vaihtoehtoista rahoitusmallia museon rakennus- ja toimintakustannusten kattamiseksi. Ehdotetuissa rahoitusmalleissa kustannukset jakautuvat eri tavoin Helsingin kaupungin, Suomen valtion sekä muiden metropolialueen kaupunkien välillä. Vuoden 2013 malleissa Helsingin kaupungin ja valtio joko jakaisivat rakennuskustannukset puoliksi tai valtio kattaisi ne kokonaan.

Yksityisen rahan osuus vuonna 2013 julkaistulla hankkeella oli alkuperäisissä suunnitelmissa melko pieni, sen suunniteltiin kattavan Guggenheim-säätiön vaatiman lisenssimaksun eli runsaat 20 miljoonaa euroa. Tuolloin museon rakennuskustannuksiksi arvioitiin 130 miljoonaa euroa.

Hanke kestänyt jo vuosia

Yhdysvaltalainen Solomon R. Guggenheim -säätiö on haaveillut museon perustamisesta Helsinkiin jo pitkään. Ensimmäinen hanke alkoi vuonna 2011, mutta kaatui Helsingin kaupunginhallituksessa.

Säätiö julkisti uuden esityksen museosta vuonna 2013 ja päätti järjestää hankkeesta arkkitehtuurikilpailun. Arkkitehtuurikilpailu toteutui viime vuonna.

Helsingin kaupunki on varannut museolle tontin Eteläsatamassa arkkitehtuurikilpailua varten. Tonttivaraus päättyy vuodenvaihteessa.

Päätöstä museon rakentamisesta ei toistaiseksi ole tehty.