Thaimaan korkein oikeus hylkäsi kunnianloukkaussyytteen Finnwatchin tutkijaa vastaan

Brittiläinen tutkija Andy Hall on aiemmin tuomittu kolmen vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen hänen raportoituaan Finnwatchille ihmisoikeusongelmista thaimaalaisella Natural Fruit -yhtiön tehtaalla.

Finnwatch
Andy Hall
Andy Hall oikeudenkäynnissä Bangkokissa syyskuussa 2016.Narong Sangnak / EPA

Thaimaalainen Natural Fruit -yhtiö on käynyt kiivasta oikeustaistelua Andy Hallia vastaan siitä lähtien, kun hän osallistui Finnwatchin vuonna 2013 julkaistun raportin tekoon. Raportissa tarkasteltiin suomalaisten kauppojen omien tuotteiden eettisyyttä. Sen mukaan thaimaalaisella ananasmehua toimittavalla Natural Fruitin tehtaalla loukattiin ihmisoikeuksia.

Juristi ja tutkija Andy Hall sai syyskuussa kolmen vuoden ehdollisen tuomion kunnianloukkauksesta.

Torstaina Thaimaan korkein oikeus vahvisti alempien tuomioistuinten vapauttavan päätöksen koskien toista yhtiön nostamaa kunnianloukkaussyytettä. Syyte koski Hallin huhtikuussa 2013 tv-tyhtiö Al-Jazeeralle Myanmarissa antamaa haastattelua. Thaimaan korkein oikeus muistutti, ettei sillä ole tuomiovaltaa Myanmarissa tapahtunutta haastattelua koskien. Korkein oikeus osoitti myös väärinkäytöksiä poliisin tutkinnassa.

Näiden kahden syytteen lisäksi Natural Fruit -yhtiö on nostanut kaksi muutakin syytettä Hallia vastaan.

Hall aikoo puolestaan nyt haastaa Thaimaan poliisin, syyttäjän ja Natural Fruit -yhtiön laittomasta syytteestä ja väärästä valasta.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat pitäneet Hallin tapausta esimerkkinä siitä, miten Thaimaan ankaraa kunnianloukkauslainsäädäntöä voidaan käyttää ihmisoikeuspuutteita ja sosiaalisia ongelmia esille nostavia kriitikoita vastaan. Laki mahdollistaa enimmillään seitsemän vuoden vankeustuomiot.

Kun Hall vapautui vuosi sitten kunnianloukkaussyytteestä alemmassa oikeusasteessa, tehdas ja yleinen syyttäjä eivät saaneet valituslupaa korkeimpaan oikeuteen. Sinne asia tästä huolimatta eteni. Finnwatchin johtaja Sonja Vartiala selventää, että Thaimaassa yleinen syyttäjä on voinut antaa itselleen valitusoikeuden.

Lähteet: AP