Tyhjät hallit täyttyivät työnhyörinästä – Kemijärven yritystalo toipui Salcompin lähdöstä

Rakennus on taas täynnä toimintaa. Enempää yrityksiä ei sen suojiin mahdu.

talous
Heralammen yritystalo marraskuu 2016
Heralammen yritystalo on hyvässä kunnossa. Kemijärven kaupunki on siitä huolehtinut.Jorma Korhonen / Yle

Heralammen yritystalon suurimmat vuokralaiset ovat kylmäkalusteita valmistava Porkka Finland Oy ja Kelan puhelinpalveluyksikkö. Niiden lisäksi Kemijärven kaupungin kiinteistössä toimii kuusi muuta yritystä.

Heralammen yritystalossa työskentelee tällä hetkellä pari sataa henkilöä. Niistä Porkka työllistää satakunta ja Kela noin seitsemänkymmentä.

Salcompin lähtö oli kova isku

Salcompin laturitehdas muutti Kemijärveltä Kiinaan kymmenen vuotta sitten. Se oli paikkakunnalle kova isku.

Salcomp oli vakiintuneesti yli 600 ihmisen työpaikka ja kesätyöläiset huomioiden yritys tarjosi työtä liki tuhannelle henkilölle. Salcomp jätti jälkeensä tyhjät teollisuustilat ja paljon pohtimista Kemijärven kaupungin hallinnolle.

Näin jälkeenpäin voidaan todeta, että Heralammen yritystalon virkistämisessä on onnistuttu. Talo on taas täynnä touhua ja toimeliaisuutta.

Isäntä Risto Halvari Heralammen yritystalo Kemijärvi
Isäntä Risto Halvari on tyytyväinen. Heralammen yritystalo Kemijärvellä on täynnä vuokralaisia.Jorma Korhonen / Yle

On tultu tyhjästä takaisin

Yritystalon isäntä Risto Halvari on tyytyväinen. Hänen mielestään Heralammen yritystalon hyvä tilanne kuvastaa Kemijärven nykyisyyttä laajemminkin.

Hänen mukaansa kaupungissa on hyvä meininki päällä ja ihmisissä elää vahva usko tulevaisuuteen. Takavuosien mustat pilvet ovat väistyneet. On tultu tyhjästä takaisin. Kemijärvi on selvinnyt monesta teollisesta murroksesta.

Risto Halvarille Heralammen yritystalo on vanhastaan tuttu. Mies oli aikoinaan Salcompin palveluksessa ja yrityksen lähdön jälkeen palasi sitten taloon isännäksi, eli vastaamaan kaupungille sen toiminnoista.

Kaupungille kiitosta hyvästä otteesta

Risto Halvari kiittää Kemijärven kaupunkia sen hyvästä otteesta Heralammen yritystalon kehittämisessä ja siitä huolehtimisesta. Kaupunki on mukauttanut rakennusta vastaamaan kulloistakin tarvetta. Tiloja on laajennettu useampaan kertaan. Viimeisin iso työ oli kattoremontti.

Halvarin mukaan paikat ovat nyt hyvässä kunnossa, eikä mihinkään isompaa remppaan ole tarvetta.

Hyvän tuulen talo

Risto Halvari sanoo, että Heralammen yritystalo on hyvän tuulen talo. Siellä näkee iloisia ja työteliäitä ihmisiä. Erityisesti nuorten läsnäolo häntä ilahduttaa.

Yritystalo on myös oppipaikka. Tuntumaa työhön voi saada ja siihen oppia vaikka talon nykyaikaisessa ravintolassa, sen keittiössä.