1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Lintuharrastajien juhlaa – marraskuu alkoi kahdella uudella lintulajilla

Sadat lintuharrastajat ovat käyneet Nakkilassa ja Helsingissä katsomassa Suomelle uusia lintulajeja.

Siperiassa Uralin itäpuolella pesivä idänpikkusieppo löytyi Helsingin Seurasaaresta. Normaalisti sen pitäisi talvehtia Kaakkois-Aasiassa. Kuva: Kai Lunden

Suomesta on löytynyt marraskuun ensimmäisten päivien aikana jo kaksi maalle uutta lintulajia.

Toinen lajeista, idänpikkusieppo, löytyi jo lokakuun 21. päivänä, mutta lajivarmistus saatiin vasta 2. marraskuuta, kun linnusta saatiin hyviä kuvia ja lisää havaintoja.

Lintu löydettiin Helsingistä Seurasaaresta.

Kaukaa idästä tänne tullut lintulaji on harrastajien parissa ollut odotettu laji varsinkin tänä syksynä, kun pitkään jatkuneet itäiset virtaukset ovat tuoneet maahan paljon muitakin itäisiä lajeja.

Euroopassa idänpikkusieppo (Ficedula albicilla) on todellinen superharvinaisuus. Se on nähty Ruotsissa, Tanskassa ja Ranskassa kerran ja neljästi Isossa-Britanniassa.

Toinen huikea löytö Nakkilasta

Marraskuun toinen lintuharrastajat liikkeelle saanut laji nähtiin heti kuun ensimmäisenä päivänä Satakunnassa Nakkilassa. Lintuharrastaja Kari Mäkelä löysi Lestilänjärven peltoaukealta pienipäisen ja isosilmäisen suokukkoa muistuttavan kahlaajan.

Puhelinsoittelun ja muiden harrastajien avulla linnun lajiksi varmistui preeriakahlaaja (Bartramia longicauda). Pohjoisamerikkalainen satunnaisharhailija on nähty Länsi-Euroopassa useimmiten Brittein saarilla. Ruotsissa lintu on nähty kahteen, Norjassa kolmeen ja Tanskassa kahteen kertaan.

BirdLife Suomen rariteettikomitea tarkastaa kaikki harvinaiset havainnot ja arvioi havainnon määritysperusteet. Jos komitea hyväksyy sekä idänpikkusiepon että preeriakahlaajan havainnot, nousee Suomessa luonnonvaraisesti tavattujen lajien määrä 477:ään.

Preeriakahlaaja ja idänpikkusieppo ovat ensimmäiset tänä vuonna Suomessa havaitut uudet lintulajit.