Leikkauspotilaat tupakkalakkoon Seinäjoen keskussairaalassa – maailmalla kiinnostuttiin kokeilusta

Kansainvälinen sairaalaliitto kiinnostui Seinäjoen keskussairaalan kokeilusta, jossa potilaita ohjeistetaan lopettamaan tupakointi ennen leikkausta. Tupakoimattomuuden on todettu edistävän leikkaustuloksia.

terveys
Leikkaussali.
Mika Kanerva / Yle

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin Tupakoimattomana leikkaukseen -projektia esitellään tänään kansainvälisen sairaalaliiton IHF:n kokouksessa Etelä-Afrikan Durbanissa. Seinäjoen keskussairaalassa on vuodesta 2013 ohjattu potilaita lopettamaan tupakointi pari kuukautta ennen leikkausta.

Leikatuille tehdyn kyselytutkimuksen mukaan neljännes vastaajista pystyi lopettamaan tupakoinnin ennen leikkausta ja vajaa viidennes leikkauksen jälkeen. Sairaanhoitopiiri aikoo laajentaa tupakoimattomuuskampanjansa suunnitelluista leikkauksista myös ensiapuleikkauksiin. Tupakoimattomuuden on todettu edistävän leikkaustuloksia monella tavalla.

– Verenkierto paranee, minkä vuoksi haavat paranevat nopeammin ja luut luutuvat. Myös vastustuskyky paranee, jolloin tulehdukset pysyvät paremmin loitolla, erityisesti haavainfektiot ja keuhkokuume. Myös sydäninfarktin riski pienenee, selvittää Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin ennaltaehkäisevän päihdetyön koordinaattori Reetta-Maija Luhta.

Seinäjoen kokemuksia esittelee sadoille kansainvälisille lääkäreille ja sairaalajohtajille Etelä-Afrikassa johtajaylilääkäri Hannu Puolijoki.