Etelä-Korean presidentin asema käy yhä ahtaammaksi – jo toinen lähipiirin henkilö epäiltynä lahjuskandaalissa

Etelä-Korean syyttäjät ovat kuulustelleet presidentti Park Geun-hyen entistä neuvonantajaa, Ahn Jong-beomia. Oikeusministeri kertoo harkitsevansa presidentin toimien tutkimista.

Park Geun-hye
Ahn Jong-beom
Ahn Jong-beom (keskellä) saapui keskiviikkona syyttäjien kuultavaksi Soulissa.EPA

Presidentti Park Geun-hyen luottoystävä, Choi Soon-sil otettiin kuulusteltavaksi maanantaina. Hänen ja keskiviikkoiltana kuulustellun Parkin entisen avustajan, Ahn Jong-beomin epäillään painostaneen yhtiöitä, kuten Samsungia, lahjoittamaan suuria summia rahaa kahdelle Choin hallitsemalle avustusjärjestölle.

Lahjoituksia on kerätty yli 60 miljoonan euron edestä.

Choin epäillään myös käyttäneen vaikutusvaltaansa presidenttiin muun muassa editoimalla hänen puheitaan. Hänen tulkitaan päässeen käsiksi salaisiin tietoihin.

Syyttäjillä on Etelä-Korean lainsäädännön mukaan 48 tuntia aikaa päättää, hakevatko he tuomioistuimelta pidätysmääräyksen.

Etelä-Korean oikeusministeri Kim Hyun-woong sanoi torstaina parlamentille, että presidentti Park Geun-hye ymmärtää tilanteen vakavuuden. Kimin mukaan käynnissä olevien tutkimusten perusteella ratkaistaan, onko tarpeen tutkia myös presidentin toimia.

Etelä-Korean perustuslain mukaan presidenttiä vastaan ei voi nostaa syytteitä kuin kapinaa tai maanpetosta koskien, mutta toimia voidaan ehkä tutkia jo virkakauden aikana ja nostaa tarvittaessa syyte virkakauden päätyttyä. Parkin virkakausi päättyy helmikuussa 2018.

Park yrittää pelastaa kannatuksensa

Ahn Jong-beom irtisanottiin neuvonantajan tehtävistä sunnuntaina yhdessä seitsemän muun avustajan kanssa. Presidentin katsotaan irtisanomisilla sekä hallituksen uudelleenjärjestelyllä pyrkivän herättämään uudelleen poliittista luottamusta. Skandaali on pahoin koetellut kannatuslukuja.

Presidentti seisoo puhujapöntössä Etelä-Korean kansalliskokouksessa. Taustalla punainen seinä.
Presidentti Park Geun-hye puhumassa parlamentissa lokakuussa 2016. Yonhap South Korea Out / EPA

Parlamentti ei ole vielä hyväksynyt Parkin keskiviikkona asettamaa ehdokasta uudeksi pääministeriksi. Pääministeriehdokas Kim Byong-joon kertoi lehdistölle pitävänsä mahdollisena, että myös presidentin toimia tutkitaan.

Lähteet: AFP, AP, Reuters