Lapset & ravintolat -blogia pitävä Emmi Nuorgam: Harva paikka käännyttää lapsiasiakkaat ovelta

Emmi Nuorgam on kartoittanut liki 40 tamperelaista ravintolaa ja koonnut tiedot niiden lapsiystävällisyydestä blogisivulleen.

ravintolat
Emmi Nuorgam juo viinilasista ulkoilmaterassilla.
Emmi Nuorgamin mukaan moni ravintola on valmis näkemään vaivaa myös lapsiasiakkaiden eteen.Emmi Nuorgam

Bloggaaja Emmi Nuorgam on tuttu näky monessa tamperelaisravintolassa. Hän sanoo rakastavansa ruokaa ja ulkona syömistä, eikä halunnut luopua ravintolakäynneistä äidiksi tultuaankaan. Nykyään Nuorgam ottaakin usein mukaansa pian 4- ja 3-vuotiaat lapsensa.

– En kaipaa lasten listoja tai leikkipaikkoja, mutta haluan mennä ravintolaan sillä fiiliksellä, että me ollaan koko porukkana tervetulleita ja lapset on saman arvoisia asiakkaita kuin aikuisetkin.

Nuorgamin mukaan ravintolan lapsiystävällisyyden pystyy päättelemään usein esimerkiksi sen nettisivulta.

– Jos ravintola ilmoittaa esimerkiksi, että tässä on ruokalista ja kaikki annokset tehdään pienempinä lapsille tai että lapsille voidaan tehdä tilauksesta omanlaista ruokaa, se on yleensä hyvä merkki.

Tilannetajua tarvitaan molemmin puolin

Keskustelu lasten hyväksymisestä ravintolaan ryöpsähti liikkeelle keskiviikkona. Tamperelainen, Gastropub-ketjua pyörittävä yrittäjä Sami Lappalainen kertoi suorin sanoin, miksi kaikkiin hänen johtamiinsa ravintoloihin lapset eivät aina ole tervetulleita.

Lappalainen perusteli linjauksiaan muun muassa sillä, että hän haluaa turvata muiden asiakkaiden ruokarauhan.

Emmi Nuorgamilla ei ole omakohtaisia kokemuksia porttikiellosta. Sen sijaan hän on kerran joutunut todistamaan tapausta, jossa Gastropubista käännytettiin lapsiperhe pois.

– Tilannetta ei hoidettu kovin hyvin. Harmitti sekä asiakkaan että henkilökunnan puolesta, Nuorgam muistelee.

Nuorgamilla on kuitenkin ymmärrystä Lappalaisen rajoituksille. Hän sanoo menevänsä itsekin välillä aikuisporukalla syömään ja on iloinen, että silloin ei muidenkaan lapsia ole ravintolassa.

– Mutta silti ajattelen, että meidän pitäisi pystyä olemaan empaattisia myös muita kohtaan. Meitä on yhteiskunnassa erilaisia ja eri ikäisiä ihmisiä. Kaikille pitää antaa sijaa.

Lapsiystävällisten ravintoloiden lista kiinnostaa

Nuorgam on kartoittanut blogiaan varten liki 40 tamperelaista ravintolaa ja koonnut tiedot blogisivulleen "Lapset & Ravintolat Tampereella" (siirryt toiseen palveluun). Listan hän kokosi siinä vaiheessa, kun odotti toista lastaan ja esikoinen oli 1-vuotias.

– Silloin oli tärkeää tietää, onko ravintolassa hoitopöytää tai syöttötuolia. Vastauksia löytyi ravintoloiden nettisivuilta huonosti. Ajattelin, että jos ne eivät itse kerro, kysyn.

Nuorgam lähetti kyselynsä 74 tamperelaisravintolaan ja sai 36 vastausta. Moni ravintola toivottaa lapset lämpimästi tervetulleiksi.

Esimerkiksi yksi tulista ruokaa tarjoava ravintola ilmoittaa, että vanhempien kanssa ruokaileville alle 10-vuotiaille tarjotaan mieto lastenannos veloituksetta. Osa ravintoloista kertoo, että esimerkiksi vaunujen ja rattaiden kanssa saattaa tulla tilaongelmia ja osassa lapsiperheet joutuvat poistumaan kello 18.

Nuorgamin kyselyssä ainoastaan kaksi ravintolaa ilmoitti, ettei ota vastaan lapsiasiakkaita. Molemmat kuuluvat Gastropub-ketjuun.

Hyvä kello kuuluu kauas

Nuorgam sanoo, että Tampereelta löytyy paljon ravintoloita, joissa lapset todella otetaan huomioon. Yksi hyvistä esimerkeistä on vasta avattu Muusa.

– Lapsille tehtiin omat drinkit, he saivat itse tilata ja soitettiin musiikkia, että he pääsivät tanssimaan. Se oli vanhemmille kivaa ja lapsille todella merkittävää.

Nuorgamin mukaan vanhemmat vaihtavat hanakasti kokemuksiaan ravintoloista, vaikkapa siitä, suostutaanko ravintolassa lämmittämään vauvanruokapurkki.

– Itse muistan vieläkin sen ravintolan, jossa vauvanruokapurkki tuli lämmitettynä, ja se oli laitettu ruokalautaselle, tuotiin lusikka ja servetit alle vuoden ikäiselle lapselle. Siitä jäi tosi vahva muistijälki. Totta kai sana kiirii.