Jäämereltä löytyi natsien salainen tukikohta

Tutkijat löysivät syrjäiseltä saarelta noin 500 natsien aikaista esinettä. Asema hylättiin vuonna 1944, kun henkilöstö sairastui syötyään huonosti kypsennettyä jääkarhunlihaa.

Ulkomaat
Uutisvideot: Natsi-Saksan sääasema löytyi Jäämereltä
Uutisvideot: Natsi-Saksan sääasema löytyi Jäämereltä

Venäläiset tiedemiehet uskovat löytäneensä natsi-Saksan salaisen tukikohdan syrjäiseltä saarelta Pohjoisella Jäämerellä.

Natseilla on tiedetty olleen alueella tukikohta, tai oikeammin sääasema, joka rakennettiin Adolf Hitlerin suoralla käskyllä. Se rakennettiin vuonna 1942, kun Saksan kävi sotaa Neuvostoliittoa vastaan.

Tukikohta tunnettiin nimellä Schatzgräber eli suomeksi Aarteenetsijä. Sen rakentamisen ja hylkäämisen tarina on kerrottu vuonna 1954 julkaistussa kirjassa Wettertrupp Haudegen. Asema ehti lähettää 700 meteorologista raporttia. Fyysisiä todisteita aseman olemassaolosta ei ole aiemmin lötytynyt.

Schatzgräber löytyi Aleksandran maa -nimiseltä saarelta, joka on osa jäämerellä sijaitsevaa Frans Joosefin maan saariryhmää. Neuvostoliittolaiset kävivät saarella jo 50-luvulla, mutta tukikohta löydettiin uudelleen tänä vuonna.

Tutkijat löysivät saarelta noin 500 natsien aikaista esinettä: kanistereita, ammuksia, kenkiä ja paperisia dokumentteja. Kylmässä ilmastossa esineet olivat säilyneet yllättävän hyvin. Osassa niistä oli hakaristejä. Paikalta löytyi myös bunkkerin rauniot.

Asema oli käytössä syksystä 1943 heinäkuuhun 1944, jolloin se hylättiin, koska henkilöstö oli sairastunut syötyään puutteellisesti kypsennettyä jääkarhunlihaa, jossa oli trikiinitoukkia. Ne voivat aiheuttaa jopa kuolemaan johtavia sairauksia.

Sotilaat evakuoitiin, eikä saarelle enää palattu.

Tutkijat haluavat vielä varmistuksen

Venäläistutkijat korostavat, että esineiden alkuperää pitää vielä tutkia, eivätkä he halua tässä vaiheessa vahvistaa, että kyse olisi nimenomaan Schatzgräberin sääasemasta. Esineet aiotaan viedä tutkittavaksi Venäjälle, ja ne tullaan pian asettamaan näytteille.

Löytöä pidetään siksikin kiinnostavana, että Schatzgräberistä on esitetty teorioita, joiden mukaan se olisi ollut myös osa Saksan salaisia ponnisteluja löytää ikiaikaisia muistoesineitä. Tällaisesta toiminnasta ei kuitenkaan ole näyttöä.

Venäjän on arveltu aikovan rakentaa Aleksandran maalle oman sotilastukikohtansa.

6.11.2016 kello 13:00 Juttuun lisätty: Neuvostoliittolaiset kävivät saarella jo 50-luvulla, mutta tukikohta löydettiin uudelleen tänä vuonna.

6.11.2016 kello 15:45 Jutusta poistettu maininta siitä, että sotilaat evakuoitiin sukellusveneellä.