Hyppää sisältöön

Erkko, Herlin, Ollila – Guggenheimin rahoittajina tuttuja nimiä

Merkittävä osuus Guggenheim-museon rakennuskustannuksista ja koko ylläpito on määrä rahoittaa yksityisellä rahalla.

Guggenheim Helsinki Tukisäätiön puheenjohtaja Ari Lahti ja Helsingin kaupungin apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen Guggenheim-hankkeen tiedotustilaisuudessa Helsingissä torstaina. Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Helsingin kaupunki esitteli tänään uuden version Guggenheim-museohankkeesta. Uutta oli valtion rahoituksen korvaaminen yksityisellä rahalla. Valtion rahoitus tyssäsi aiemmin syksyllä budjettiriihen yhteydessä.

Guggenheimin museohankkeen yksityisrahoitus on kerätty yrityksiltä, säätiöiltä sekä joukolta tunnettuja suomalaisia.

Museon 130 miljoonan euron rakennuskuluista Helsingin kaupunki maksaa enintään 80 miljoonaa euroa. Jäljelle jäävä osuus 50 miljoonaa euroa katettaisiin yksityisellä rahalla ja lainalla, jonka kustannuksista vastaisi Guggenheim Helsingin Tukisäätiö.

Tänään julkistetun tiedon mukaan Jane ja Aatos Erkon säätiö sekä Tiina ja Antti Herlinin säätiö tukevat museon rakentamista 15 miljoonalla eurolla. Lainarahan osuudeksi jäisi näin noin 35 miljoonaa euroa.

Yksityistä rahaa tarvitaan myös museon lisenssimaksuun. Salomon R. Guggenheimin säätiölle maksetaan 20 vuoden aikana 18,4 miljoonaa euroa. Tuo summa kerätään kokonaisuudessaan yksityisiltä rahoittajilta.

Lisenssimaksua varten Guggenheim Helsingin Tukisäätiö on saanut lahjoituksia muun muassa tunnetuilta taidealan vaikuttajilta. Listalla ovat Galerie Forsblomin omistajat Rafaela Seppälä ja Kaj Forsblom sekä Lontoossa asuvat miljonääri Poju Zabludowicz ja hänen galleristivaimonsa Anita Zabludowicz.

Myös Nokian ex-johtaja Jorma Olilla puolisoineen on sijoittanut rahojaan Guggenheimiin. Ehkä tuntemattomin nimi tukijoiden listalla on it-alalla rikastunut bisnesenkeli Jari Ovaskainen. Hän on ollut mukana muun muassa peliyhtiö Supercellin taustalla.

Säätiöistä mukana ovat kulttuurielämää vahvasti aiemminkin tukeneet Jane ja Aatos Erkon säätiö, Tiina ja Antti Herlin säätiö sekä Louise ja Göran Ehrnroothin säätiö.

Guggenheimin museohanketta rahoittaneet yksityiset tahot:

Yksityishenkilöt

Rafaela Seppälä ja Kaj Forsblom

Liisa ja Jorma Ollila

Jari Ovaskainen

Anita ja Poju Zabludowicz

Säätiöt

Jane ja Aatos Erkon säätiö

Tiina ja Antti Herlinin Säätiö

Louise ja Göran Ehrnroothin säätiö

Hotelli- ja ravintolaklusteri

Etelä-Suomen Matkailu- ja Ravintolayrittäjät ry

Kämp Collection Hotels

Lapland Hotels

Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa

Nordic Choise Hotels

Restel Oy

Royal Ravintolat Oy

Ravintolakolmio-ryhmä

Restamax

SOK

Scandic Hotels Oy

Kiinteistöomistajien klusteri

Arthur Buchardt

CapMan Real Estate

Pandox

Rake

Matkailu- ja kuljetusyritykset

Eckerö Line

Finavia

Finnair

Tallink Silja

Taksi Helsinki

Viking Line

.
.