1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. David Duke

Ku Klux Klanin entinen johtaja nostatti raivon vaalikeskustelussa Louisianassa

Valkoisten ylivaltaa ajavan Ku Klux Klanin entisen johtajan, David Duken osallistuminen senaattorivaalin vaalikeskusteluun Louisianassa nostatti kiivaita vastalauseita.

David Duke
Uutisvideot: Louisianassa osoitettiin mieltä äärioikeistolaisen poliitikon takia
Uutisvideot: Louisianassa osoitettiin mieltä äärioikeistolaisen poliitikon takia

Vaalikeskustelu käytiin Dilladin yliopistossa, New Orleansissa. Yliopisto on perinteisesti mustien suosima ja eilinen vaalikeskustelu keräsi kymmenittäin opiskelijoita osoittamaan mieltään.

Valkoisten ylivaltaa ajava David Duke osallistui senaattorin vaalia koskevaan vaalikeskusteluun yhdessä viiden muun ehdokkaan kanssa.

Keskustelu oli kaoottinen mielenosoittajien pyrkiessä väkisin sisälle ja ehdokkaiden haukkuessa toisiaan. Pääehdokkaat kutsuivat Dukea käärmeeksi ja valehtelijaksi.

David Duke kuului aiemmin Ku Klux Klanin johtajiin. Järjestö koostuu klaaneiksi kutsutuista salaseuroista, jotka vastustavat mustia, katolisia, juutalaisia, homoseksuaaleja, maahanmuuttoa ja kommunismia.

Duke haluaa estää "rotujen sekoittumisen" ja kiistää juutalaisten joukkotuhon eli Holokaustin. Presidentinvaalikisassa hän tukee republikaanien ehdokasta Donald Trumpia, mutta Trump on irtisanoutunut Dukesta.

Duke toimi vuosina 1989-1992 Louisianan osavaltiokongressin edustajainhuoneen jäsenenä, ja on pyrkinut erilaisiin poliittisiin tehtäviin, muun muassa Louisianan kuvernööriksi.

Toinen Louisianan senaattoreista, republikaanien David Vitter jättäytyy pois liittovaltion senaatista, ja paikkaa havittelee parisenkymmentä ehdokasta. Kärkiehdokkaat ovat demokraattien Caroline Fayard ja republikaanien John Kennedy.

Senaatin sadasta paikasta valitaan ensi tiistain presidentinvaalien yhteydessä kolmasosa, eli 34.

Lue seuraavaksi