Kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkuudesta historiallisen kova kilpailu

Enintään kuusi ehdokasta valitseva raati pitää vuotta 2016 kaikkien aikojen kirjavuotena. Yle Uutiset näyttää suorana voittajan julkistuksen.

kirjat
Avoin kirja.
Chanette Härus / Yle

TurkuViiden kuukauden mittainen vastuullinen urakka on vihdoin ohi. Kolmijäseninen lautakunta on vajaassa puolessa vuodessa lukenut lähes 150 kotimaista romaania. Tarkoituksena on ollut selvittää, mitkä kirjoista ansaitsevat päästä tänä vuonna Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaiksi. (siirryt toiseen palveluun)

Ehdokkaiden valitsijaraatiin kuuluvat toimittaja Juha Roiha, entinen Turun Akateemisen kirjakaupan päällikkö ja Turun Stockmanin tavaratalon johtaja Päivi Kuntze ja suomentaja Kaijamari Sivill.

Kuntze tunnustaa, että hän ei ole lukenut ihan jokaista kirjaa kannesta kanteen.

Tänä vuonna ei riittänyt, että kirja on hyvä. Sen piti olla loistokas.

Päivi Kuntze

– Jos kirjassa on esimerkiksi liikaa kielivirheitä tai huonoa kieltä, niin se ei ole silloin Finlandia-palkinnon arvoinen. Joku toinen kirja taas vie mukanaan, ja se tulee luettua kokonaan. Tänä vuonna ei riittänyt, että kirja on hyvä. Sen piti olla loistokas.

Selailusta ja loikkimisesta huolimatta luettuja sivuja on kertynyt melkoinen määrä.

– Ihan väistämättä olemme lukeneet viidessä kuukaudessa ainakin 30 000 sivua. Eihän se sitten lopulta ole kuin 200 päivässä. Kyllä sitä opiskelijatkin joutuvat lukemaan valtavia määriä, Kuntze toteaa.

"Kaikkien aikojen kirjavuosi"

Päivi Kuntze on enemmän kuin mielissään siitä, että hän on päässyt tänä vuonna lukemaan vinon pinon kotimaista kirjallisuutta. Tehtävä on kuitenkin vaatinut veronsa.

– Fysioterapeuttini huomasi, että oikea käteni on pidellyt kirjaa tässä asennossa ja vasen käteni tässä asennossa. Ergonomisia ongelmia on ollut. Lopulta en voinut pitää jalkojani rahilla, koska silloin alkoi tuntua takapuolessa. Välillä piti lukea seisten. Keho ei enää kestä tämänikäisenä kaikkea, ei edes lukemista, hän naurahtaa.

Helmiä on ollut mukana keväästä asti niin konkareilta kuin esikoiskirjailijoiltakin.

Päivi Kuntze

Koettelemukset eivät lopulta haitanneet lukemista, sillä Kuntze pitää vuoden 2016 kirjasatoa poikkeuksellisen kovatasoisena.

– Yksi kustantaja on puhunut kaikkien aikojen kirjasyksystä, mutta me olemme puhuneet kaikkien aikojen kirjavuodesta. Helmiä on ollut mukana keväästä asti niin konkareilta kuin esikoiskirjailijoiltakin.

– Helposti löytyy noin 40 kirjaa, jotka eivät tällä kertaa päässeet viimeisen kuuden joukkoon, mutta jonain toisena vuonna ne olisivat voineet olla kärkikastissa mukana, Kuntze huomauttaa.

Raadilla on ollut yksimielinen käsitys siitä, mikä tekee kirjasta loistokkaan.

– Upea tarinankerronta. Tarina voi olla mistä vain maan ja taivaan väliltä, mutta se vie lukijan mukanaan. Toinen erittäin tärkeä asia on hyvä kieli. Oikeakielisyys ja virheettömyys on oleellista, myös kielen elävyys. Näitä on ollut todella hyvin tänä vuonna.

Vuoden 2016 Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaat julkistetaan perjantaina 4. marraskuuta. Yle Uutiset ja Yle Areena näyttävät tilaisuuden suorana alkaen klo 10.00. Lopullisen voittajan valitsee toimittaja Baba Lybeck.