Hyppää sisältöön

Kaikki sinkut eivät asu yksin – Tilastokeskus: Seurakoirat yleistyvät pienissä kodeissa

Lemmikkieläimet ovat viime vuosina hiukan yleistyneet, selviää Tilastokeskuksen laajasta kyselystä. Erityisesti koteihin on hankittu koiria – ilmeisesti parikin saman katon alle.

Kuva: Raul Sanchidrian / EPA

Joka seitsemättä suomalaista kohden jossain päin maata haukkuu rekku.

Yhä useammassa suomalaisessa perheessä on lemmikki, ja varsin usein se on koira, kertoo Tilastokeskus. Kotitalouksissa oli peräti 800 000 koiraa alkuvuonna toteutetussa laajassa kyselyssä. Määrä on kasvanut roimasti neljän vuoden takaisesta 630 000:sta.

Kennelliitossa tieto yllättää. Puheenjohtaja Helena Sunin mukaan liiton omissa laskelmissa koiramäärä on pysynyt viime vuodet kovin samana eikä ole oleellisesti kasvanut neljän vuoden takaisesta.

– Suomessahan rekisteröidään noin 50 000 pentua vuodessa ja niiden elinikä on keskimäärin 10 vuotta, mihin laskelmat perustuvat, Suni ynnää.

– Ei rescue-koiriakaan ole tänne sellaisia määriä tuotu, vaikka onkin paljon järjestöjä jotka niitä tuovat.

Rescue-koirilla tarkoitetaan paljon palstatilaa saaneita katukoiria, joita pelastetaan ulkomailta Suomeen. Suni vaikuttaisi olevan oikeassa ainakin, kun kysyy EU-alueelta tulleista lemmikeistä Eviralta.

Suomeen on tullut sekä vuonna 2012 että 2016 runsaat 800 lemmikkisiirtoa eli ainakaan niiden määrä ei ole räjähtänyt. Koirat ja kissat ovat samassa tilastossa. Yksi siirto voi koskea yhtä lemmikkiä tai samalla kertaa vaikkapa viittä, kuten rescue-yhdistyksen tuodessa monta koiraa Suomeen kerralla.

Mistä koirat sitten tulivat, vai elävätkö ne vain vanhemmiksi?

– 10–12 vuoden keski-ikä ei kai ole muuttunut, mutta tietysti niitä hoidetaan, pohtii Kennelliiton Suni.

Tilastokeskuksen tuore lemmikkitieto kertoo, että koiratalouksien määrä kasvoi neljässä vuodessa 19 prosentista 22 prosenttiin. Vaikuttaa siltä, että lemmikkikoiran seuraksi on hankittu monessa kodissa toinen mokoma.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Sinkkujen ja pariskuntien perheenlisäystä

Mielenkiintoista tilastossa on, minkälaisiin perhekuntiin lemmikkejä on viime vuosina hankittu. Lemmikit ovat edelleen tavallisimpia monen lapsen perheissä, mutta yksin ja kaksin asuvien lemmikkihankinnat on selvä trendi.

Tilastojen valossa siis kodeissamme on yhä vähemmän ihmisiä (siirryt toiseen palveluun) mutta enemmän eläimiä. Esimerkiksi 14 prosenttia yksinasuvista omisti lemmikin vuonna 2012 – nyt osuus on 19 prosenttia.

– Parin kolmen prosentin muutokset voivat johtua sattumasta, mutta pienissä talouksissa lemmikkejä omistavien osuuden kasvu on tilastollisesti todellista, sanoo Tilastokeskuksen projektipäällikkö Juha Nurmela.

Kaikista kotitalouksista 35 prosenttia kertoi omistavansa lemmikin (30 % vuonna 2012). Kissaperheitä oli 15 prosenttia talouksista. Akvaarioissa, terraarioissa, poneissa ja ratsastushevosissa puhutaan vain prosentin–parin osuuksista.