Hyppää sisältöön

Historiallinen Koskikara-rakennus myyntiin – ravintola Siriuksen omistajat haluavat eläkkeelle

Kajaanin keskustassa, Kajaaninjoen varrella sijaitseva funkkistyylinen arvorakennus on toiminut ravintola Siriuksena lähes 20 vuotta.

Koskikara rakennettiin 40-luvulla Kajaani Oy:n toimitusjohtajan edustusasunnoksi. Nykyään rakennuksessa toimii ravintola. Kuva: YLE / Harri Nousiainen

1940-luvulla rakennettu Koskikara-rakennus etsii uutta omistajaa. Ravintolan nykyiset omistajat Annikki ja Ismo Kaasinen ovat pitäneet suojellussa rakennuksessa ravintolaa jo lähes 20 vuotta. Nyt Annikki Kaasinen kertoo, että on aika myydä rakennus, sillä yrittäjäparin toiveena on jäädä pikku hiljaa eläkkeelle. Asiaa on pohdittu jo jonkin aikaa.

– Tämä asia on jo niin kypsä itselle, että myyminen tuottaa ihan myönteisiä tunteita. Jokainen ihminen joskus haluaa lopettaa työn ja jäädä eläkkeelle, Kaasinen kertoo.

Kaasinen sanoo, että ravintola on toiminnassa, kunnes se saadaan myytyä.

Arvokas rakennus on Kajaanin keskustassa suojeltu harvinaisuus. Rakennuksella on pitkä historia. Se valmistui vuonna 1941, jolloin yhtiö tunnettiin vielä nimellä Kajaanin Puutavara Osakeyhtiö.

Kuva: Hanne Kinnunen / Yle

Kaasiset perustivat vuonna 1998 Sirius-nimisen ravintolan taloon, jossa ehti ennen tätä asua kaikkiaan neljä Kajaani Oy:n toimitusjohtajaa: Niilo Kanto, Paavo Kivi, Mikko Tähtinen ja Juhani Ahava.

Rakennuksessa on vieraillut monia merkkihenkilöitä, kuten muun muassa presidentti Urho Kekkonen ja Neuvostoliiton presidentti Leonid Brežnev 29. syyskuuta vuonna 1961. Kuvanveistäjä Aimo Tukiaisen Urho Kekkonen -mitalin suurennos koristaakin ravintola Siriuksen yläkerran seinää. Rakennuksen suunnitteli aikoinaan Eino Pitkänen, joka on suunnitellut myös Kajaanin keskustan funkkis-rakennuksia.

Ostajaa etsitään ensisijaisesti jatkamaan toimintaa

Rakennus on suojeltu ulkoasultaan, mutta sisätiloja saa muokata. Tähän asti Kaasiset ovat tehneet rakennukseen vain välttämättömiä muutoksia. Omistajat ovat muuttaneet muun muassa toisen kerroksen makuuhuoneet kokoustiloiksi.

Kiinteistönvälittäjä Kari Korhonen kertoo, että kaava sallii rakennuksen sekä asuinliike- että toimistokäyttöön. Korhosen mukaan myyjät etsivät kuitenkin ensisijaisesti toiminnalleen jatkajaa.

Korhonen kuvailee Koskikaraa ainutlaatuiseksi Kajaanissa. Rakennus on erikoinen arkkitehtuuriltaan. Lisäksi rakennuksessa on muun muassa Yrjö Rosolan kiinteät taideteokset kipsireliefi vuodelta 1941 ja lasireliefi vuodelta 1945.

Jokainen ihminen joskus haluaa lopettaa työn ja jäädä eläkkeelle.

Annikki Kaasinen

– Koskikara on ainutlaatuinen ihan rakennuksena sen suunnittelun osalta. Hieno kohde se on niin ulkoa kuin sisältäkin, Korhonen sanoo.

Kiinteistö tuli myyntiin muutama päivä sitten, eikä yhteydenottoja ole vielä tullut. Korhonen sanoo, että myynnillä ei ole kiire, sillä ravintola Sirius jatkaa tiloissa siihen asti, kun se saadaan myytyä. Korhonen arvioi, että myyntiin voi mennä jonkin aikaa. Hän arvioi, että ostaja saattaisi olla kainuulainen, mutta ostaja voi olla mistä tahansa päin Suomea.

Hintapyyntö rakennukselle on yli puoli miljoonaa euroa, rakennuksessa on asuinpinta-alaa yhteensä 650 neliötä.