UPM leikkaa Euroopassa – kaksi paperikonetta kiinni

Vain reilu viikko sitten UPM kertoi kohentaneensa liikevoittoaan melkein kolmanneksen 314 miljoonaan euroon. Samalla metsäyhtiö kertoi ilmoittavansa rakennejärjestelyistä Euroopassa.

talous
UPM:n Augsburgin paperitehtaasta.
Kuva UPM:n Augsburgin paperitehtaasta.AOP

UPM suunnittelee kahden graafisia papereita tekevän paperikoneensa pysäyttämistä lopullisesti. Toinen sanomalehtipaperia ja päällystämätöntä aikakauslehtipaperia (SC) tekevistä koneista on Itävallassa Steyremühlissa ja toinen Saksassa Augsburgissa.

Augsburgissa sulkemissuunnitelma koskee 150 ihmistä ja Steyremühlissa 125:tä. Graafisten papereiden kapasiteetistaan UPM leikkaisi näin 305 000 tonnia.

Koneet on tarkoitus sulkea nyt marraskuussa alkavien henkilöstöneuvottelujen päättymisen jälkeen. Työt jatkuvat molempien tehtaiden kilpailukykyisemmillä koneilla. Toimintaansa jatkavia SC-koneita jää jäljelle viisi.

UPM laskee saavansa koneiden pysäyttämisen myötä noin 30 miljoonan euron vuotuiset säästöt. Sitä ennen se kirjaisi tulokseen yhteensä 75 miljoonaa euroa kuluja kuluvan vuoden viimeisen neljänneksen tulokseen.

Metsäyhtiö perustelee säästöjä ja leikkaustarvetta SC-paperien ja muiden graafisten paperien kysynnän laskulla.

UPM myi aiemmin tänä vuonna 282 000 tonnia sanomalehtipaperia tuottaneen Schwedtin paperitehtaan Saksassa. Tehtaan paperituotanto lakkaa syksyllä 2017 ja se muutetaan tuottamaan pintakartonkia.

Itävallan tehtaalla on nyt töissä noin 400 ihmistä ja sen vuosituotanto on noin 485 000 tonnia. Saksan Augsburgin vastaavat luvut ovat nyt 480 000 ja 440.