"He yrittävät peukaloida äänestystulosta" – Trumpin väitteistä huolimatta vaalivilpit ovat Yhdysvalloissa hyvin harvinaisia

Lähes puolet amerikkaisista epäilee silti vaalipetoksia.

USA:n presidentinvaali
Donald Trump
Donald Trump väittää, että Yhdysvaltain vaaleissa voi tapahtua laajamittainen vilppi. Cristobal Herrera / EPA

Donald Trump on väittänyt vahvoin sanoin, että Yhdysvaltain presidentinvaaleissa yritetään suurta vaalivilppiä.

Kampanjatilaisuuksissaan Trump on esittänyt rajuja syytöksiä vaalituloksen väärentämisestä.

– He jopa haluavat yrittää peukaloida äänestystulosta vaalipaikoilla. Voitte uskoa, että sitä tapahtuu paljon, Trump laukoi Green Bayssa Wisconsinissa lokakuussa.

Trump on kirjoittanut samasta aiheesta Twitterissä.

Viimeisessä ehdokkaiden vaaliväittelyssä Trump hätkähdytti sanomalla, ettei välttämättä hyväksy vaalitulosta, jos häviää.

Vaalitarkkailija Kanerva: Pitää olla tarkka ja ketterä

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin vaalitarkkailijaksi Yhdysvaltoihin matkustava kansanedustaja Ilkka Kanerva (kok.) toteaa, että Trumpin kovat väitteet ovat vaaliretoriikkaa.

Sen takia siellä ollaan, että kyetään jälkikäteen sanomaan, miten vaalit menivät näiden Trumpin esittämien väitteidenkin valossa.

Etyjin vaalitarkkailijana oleva kansanedustaja Ilkka Kanerva

– Kysymys on vastustajan kyseenalaiseksi tekemisestä. Oletan amerikkalaisten olevan siinä määrin valistuneita ja valaistuneita, että he ymmärtävät, että pitää olla kättä pidempää tietoa ennen kuin ketään voidaan asettaa epäilyttävään valoon.

Miten puheet vaikuttavat vaalitarkkailuun?

– Pitää olla luonnollisesti erittäin tarkka ja ketterä huomioimaan ja havainnoimaan, mitä siellä tapahtuu.

Etyjillä satoja vaalitarkkailijoita

Etyjillä on Yhdysvaltain presidentinvaaleissa satoja tarkkailijoita. Osa on ollut valvomassa vaalien valmisteluja jo viikkojen ajan.

Kanerva tapaa ennen vaaleja vaaliorganisaatioiden ja kansalaisjärjestöjen edustajia ja perehtyy vaalien rahoitukseen.

Ilkka Kanerva
Ilkka KanervaJarno Kuusinen / AOP

Etyj tekee myöhemmin raportin vaalien sujumisesta.

– Sen takia siellä ollaan, että kyetään jälkikäteen sanomaan, miten vaalit menivät näiden Trumpin esittämien väitteidenkin valossa.

31 epäselvää tapausta miljardista

Esimerkiksi Yhdysvaltain vaalirahoituksessa on suuria epäselvyyksiä, mutta väärinkäytökset äänestyksissä ovat tutkimusten ja asiantuntijoiden mukaan harvinaisia.

Selvityksissä havaituilla vilpeillä ei ole ollut merkitystä vaalituloksiin.

Vuonna 2014 Loyolan lakikoulun professori Justin Levitt kävi läpi noin miljardi vuosina 2000–2014 vaaleissa annettua ääntä.

Ihmisiä äänestyspaikalla.
Ennakkoäänestäjiä Washingtonissa 29. lokakuuta. Jim Lo Scalzo / EPA

Levitt löysi 31 tapausta (siirryt toiseen palveluun), jossa oli mahdollisesti äänestetty toisen henkilön äänioikeudella.

Kaksi vuotta aikaisemmin Arizonan yliopiston News21-ohjelma tutki 2 068 väitettyä vaalivilppitapausta. Selvisi, että kymmenessä niistä ääni oli annettu toisen henkilön nimissä.

Äänestäjärekisterissä on puutteita

Trump on toistuvasti viitannut Pew Centerin vuonna 2012 tekemään tutkimukseen (siirryt toiseen palveluun), jossa havaittiin, että 24 miljoonan eli joka kahdeksannen äänestäjäksi rekisteröityneen tiedoissa oli puutteita.

Ihmisiä äänestyspaikalla.
Washingtonilaisia valmistautumassa jättämään äänensä ennakkoäänestyksessä. Jim Lo Scalzo / EPA

Ongelmat liittyivät äänioikeuden vanhenemiseen ja epätarkkoihin tietoihin. Samassa tutkimuksessa huomattiin, että äänestäjärekisterissä oli 1,8 miljoonaa kuollutta henkilöä. 2,8 miljoonaa ihmistä oli rekisteröitynyt useammassa kuin yhdessä osavaltiossa.

Tutkimuksessa ei kuitenkaan löydetty todisteita siitä, että epäselvyydet olisivat johtaneet merkittäviin vaalivilppeihin.

Kuolleen nimissä äänestäminen hyvin harvinaista

Trumpin väitteiden mukaan vilppi vaaleissa on yleistä ja monet Yhdysvaltojen kaupungit ovat korruptoituneita.

Trump epäilee, että ei-kansalaiset äänestävät yleisesti. Hän uumoilee myös, että kuolleiden nimissä äänestetään.

Hillary Clinton ja Donald Trump.
Hillary Clinton ja Donald Trump vaaliväittelyssä Las Vegasissa 19. lokakuuta. Gary He

– Kymmenen vuotta sitten kuolleita ihmisiä on yhä äänestysrekisterissä. Maassa luvatta olevat siirtolaiset äänestävät. Missä joidenkin poliitikkojen maalaisjärki on, Trump sanoi vaalitilaisuudessaan Green Bayssa lokakuussa.

Vilppiväitteitä esitetään aina vaalien yhteydessä, mutta esimerkiksi kuolleiden nimissä äänestäminen on selvitysten perusteella hyvin harvinaista.

"Absurdeja väitteitä"

Vaalilainsäädännön asiantuntija Richard Hasenin mukaan Trumpin väitteet vaalituloksen väärentämisestä ovat absurdeja.

– Tuhannet ihmiset eivät pysty äänestämään viittä, kymmentä tai viittätoista kertaa jäämättä kiinni, kuten Trump väittää, Hasen sanoi BBC:lle (siirryt toiseen palveluun).

Asiantuntijoiden mukaan vaalivilppiä vaikeuttaa sekin, että vaalijärjestelmä on hajautettu. Osavaltiot vastaavat ääntenlaskennasta ja eri osavaltioissa on erilaiset säädökset.

Donald Trump ja Hillary Clinton järjestyksessä toisessa vaaliväittelyssä Washingtonin yliopistossa, St. Louisissa, 9. lokakuuta.
Donald Trump ja Hillary Clinton vaaliväittelyssä St. Louisissa 9. lokakuuta. EPA

Myös sähköiset äänestyslaitteet ja tunnistautuminen vaihtelevat osavaltiosta toiseen, mikä sekin vaikeuttaisi koordinoitua vaalivilppiä.

Suuri osa äänestäjistä epäilee kuitenkin vilppiä

Salaliittoteorioille on Yhdysvalloissa kaikupohjaa. Lähes puolet vastanneista epäili vilppiä tapahtuvan usein, Washington Postin tilaamassa mielipidekyselyssä (siirryt toiseen palveluun).

Tätä mieltä oli 46 prosenttia vastaajista. Trumpin kannattajista vaalihuijauksia epäili 69 prosenttia ja Clintoninkin kannattajista 28 prosenttia.

Yhdysvaltain presidentinvaalien ennakkoäänestyksessä on paljastunut muutamia epäiltyjä vaalipetoksen yrityksiä.