1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle maailmalla: Bryssel

Kiinalaisia, vallooneja ja homoja tölvinyt komissaari pyysi anteeksi: "Sanani saattoivat loukata"

Günther Oettinger luonnehti puheessaan kiinalaisia "vinosilmiksi". Julkisuuden paine johti anteeksipyyntöön.

Yle maailmalla: Bryssel
Gunther Oettinger.
EU:n digitaalisesta taloudesta ja yhteiskunnasta vastaava komissaari Günther Oettinger.Olivier Hoslet / EPA

BRYSSEL EU-komissaari Günther Oettinger on pyytänyt anteeksi saksalaiselle liikemiesyleisölle pitämäänsä puhetta. Oettingerin viime kuussa Hampurissa pitämästä puheesta nousi kohu sen jälkeen kun kävi ilmi, että hän oli mm. luonnehtinut kiinalaisia "vinosilmiksi" ja arvellut, että homoliitot tehtäneen pian pakollisiksi koko Saksassa.

Suljetussa tilaisuudessa pidetty puhe päätyi videona internetiin, ja sieltä tiedotusvälineiden sivuille eri puolilla Eurooppaa. Kiinan ulkoministeriö ilmoitti pitävänsä Oettingerin puheita osoituksena joidenkin länsimaisten poliitikkojen hämmästyttävästä ylimielisyydestä.

Komissio on tähän asti kieltäytynyt pyytämästä anteeksi komissaarin puheita, mutta torstaina mieli muuttui.

– Olen ehtinyt miettiä puhettani ja huomaan nyt, että sanani ovat herättäneet ikäviä tunteita ja ovat jopa voineet loukata ihmisiä, Oettinger sanoo komission julkaisemassa tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

– Tämä ei ollut aikeeni, ja haluan pyytää anteeksi sanoja, jotka eivät olleet niin kunnioittavia kuin niiden olisi pitänyt olla, hän jatkaa.

Paikalla Hampurissa olleen belgialaislähteen mukaan Oettinger olisi puheessaan myös luonnehtinut Belgian ranskankielistä Valloniaa "kommunistien johtamaksi mikroalueeksi". Puheen aikaan Vallonia esti EU:n ja Kanadan välisen Ceta-kauppasopimuksen allekirjoittamisen.

Anteeksipyynnössään Oettinger kuitenkin väittää, että häntä on siteerattu väärin Vallonian suhteen. Hän tähdentää Vallonian olevan "paitsi historiallisesti tärkeä eurooppalainen alue, myös tärkeä lisä Euroopan kulttuuriseen ja poliittiseen moninaisuuteen".

Oettinger sanoo myös kunnioittavansa suuresti Kiinan talouden dynamiikkaa. Hampurissa pitämässään puheessa hän oli sen sijaan kuvaillut tapaamaansa kiinalaisvaltuuskuntaa näin:

– Kaikilla puvut päällä, yksiriviset tummansiniset puvuntakit. Kaikilla hiukset kammattu vasemmalta oikealle mustalla kenkälankilla, hän sanoi.

– Yhdeksän miestä, yksi puolue, ei demokratiaa. Ei naiskiintiötä, eikä naisia -- mikä on loogista, Oettinger sanoi. Kommenttia on tulkittu siten, että naisilla ei ilman kiintiöitä ole edellytyksiä nousta huipputehtäviin.

Ennen kommenttien julkituloa viime viikolla komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ilmoitti, että hän aikoo ylentää Oettingerin komission varapuheenjohtajaksi Kristalina Georgievan paikalle, joka siirtyy komissiosta Maailmanpankkiin johtajaksi.

Lue seuraavaksi