1. yle.fi
  2. Uutiset

Jouluostoksia vuorokauden ympäri? Pyhäinpäivä starttaa kauppojen pyhäputken ensimmäistä kertaa

Lauantainen pyhäinpäivä ja viikon päästä oleva isänpäivä näyttävät suuntaa miten pyhäkauppa käy kun joulu lähestyy.

kauppa
Kauppakeskus Iso Omena.
Kauppakeskus Iso Omena, EspooHenrietta Hassinen / Yle

Kaupat voivat pitää ovensa auki huomenna lauantaina vietettävänä pyhäinpäivänä. Yksittäisten myymälöiden aukiolo kannattaa kuitenkin tarkistaa esimerkiksi kaupan omilta verkkosivuilta.

Eduskunta hyväksyi viime vuoden lopulla lakimuutoksen kauppojen aukiolon vapauttamisesta. Kaupat ovat voineet vuoden alusta lähtien päättää itse, kannattaako liikkeet pitää auki myös juhlapyhinä. Nyt testataan ensimmäistä kertaa se miten lähestyvä joulu ja pyhäkauppa sopivat yhteen.

Ainoastaan Alkot ovat kiinni pyhäinpäivänä, mutta perjantaina ne palvelevat normaalisti.

Hok-Elannon Kaaren Prisma joulukuussa auki 24/7

Joulunalusajan pyhien putki alkaa pyhäinpäiväviikonlopusta, jota seuraa isänpäivä. Noin tuhat S-ryhmän markettia pitää ovensa auki pyhäinpäivänä ja isänpäivänäkin auki on 950 kauppaa.

Hok-Elannon Prisma Kaaren kauppakeskuksessa Helsingissä aiotaan pitää joulukuussa ensimmäistä kertaa auki ympäri vuorokauden.

– Mahdollisuutta ostostentekoon myös pyhäpäivinä arvostetaan ja esimerkiksi sunnuntaista on kovaa vauhtia tulossa suosittu kauppapäivä, kertoo S-ryhmän suunnittelujohtaja Mika Lyytikäinen tiedotteessa.

Sunnuntai-iltaisin kauppa käy jo lauantaita paremmin. Viikonloppuiltojen käyttötavaramyynnissä näkyy ryhmän liikkeissä jopa kolmanneksen kasvupiikki.

K-kauppiaat päättävät aukiolostaan itse

Myös K-ketjussa kauppojen aukiolon vapauttamisesta on kuluneelta vuodelta hyviä kokemuksia. Iso osa ketjun kauppiaista on itsenäisiä, mutta ketjuun kuuluu myös isoja marketteja. Varsinkin pääsiäisen hyvä myynti yllätti kauppiaat. Pitkäperjantai oli erityisen hyvä kauppapäivä etenkin pääkaupunkiseudulla.

– Eri puolilla maata varmasti kaikki kauppiaat yrittävät tänä vuonna pitää pyhinäkin kauppansa auki ja kerätä kokemuksia. Ensi vuonna tilanne vakiintuu, toteaa K-kauppiasliiton viestintäpäällikkö Leena Salo.

Erikokoisia K-ruokakauppoja on tällä hetkellä noin 900.

Turistit + pyhät = hyvä yhtälö

Myös kauppaketju Lidlistä kerrotaan, että ketjun kaupat ovat auki läpi valtakunnan pyhäinpäivänä lauantain, ja isänpäivänä sunnuntai-aukiolon mukaan.

Erikoiskaupasta lokakuussa julkaistusta tutkimuksesta käy ilmi, että erikoliskauppojenkin liikkeistä jopa 60–70 prosenttia on kuluneen vuoden aikana pitänyt kaupan pyhäpäivinä auki, kertoo edunvalvontajohtaja Tuula Loikkanen Kaupan liitosta.

– Lakimuutoksesta on tietysti ollut eniten hyötyä päivittäistavarakaupalle. Erikoiskaupan liikkeille olennaista on sijainti ja sesonki. Keskeisellä sijainnilla tai esimerkiksi ruokakaupan läheisyydessä sijaitseva liike voi hyötyä samoista asiakkaista.

Kaupan liiton mukaan erikoiskaupat ovat menestyneet pyhinä hyvin myös turistialueille.

– Lisäksi sesongit ovat tärkeitä, kesä- talvisesonki tai vaikkapa lisäaukiolot keväällä puutarhakaupassa, Loikkanen muistuttaa.

Ruokakaupassa on positiivista virettä Loikkasen mukaan erityisesti kaakon kulmalla. Sekä niitä, että erikoiskauppoja varsinkin pääkaupunkiseudulla hyödyttäneiden venäläisturistien määrän lasku kun näyttää kesästä alkaen taittuneen. Tilannetta on helpottanut muun muassa parantunut ruplan kurssi.

Venäläisten mahdollinen paluu ja kauppojen vapautuneiden aukiolojen toimiminen yhteen nähdään ensi kerran joulun jälkeen, loppiaisen korvilla.

Kampin kauppakeskus valmistui 2006. Se on yksi arkkitehti Juhani Pallasmaan jättihankkeista.
Kampin kauppakeskus.Jouni Immonen / Yle
Lue seuraavaksi