1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Vaasa

Vaasan siilojen kunto tutkitaan – kaavamuutos voidaan saada aikaan lähikuukausina

Vanhojen siilojen kohtalo voi viimein olla ratkeamassa Vaasassa. Suojellut siilot kohoavat merenrannassa 45 metrin korkeuteen, mutta tilalle halutaan uusia rakennuksia. Se vaatii kaavamuutoksen.

Vaasa
Vaasan Höyrymyllyn vanhat betoniset siilot
Anna Wikman / Yle

Vaasan Höyrymyllyn vanhoille siiloille tehdään parhaillaan kuntotutkimusta. Siiloista otettiin näytteitä muutama viikko sitten ja nyt niitä analysoidaan. Tarkasteltavana on muun muassa siilojen betonin ja raudoitusten kunto sekä mikrobit. Tuloksia odotetaan vielä marraskuun aikana. Tekeillä on myös kustannusarvio siilojen korjauksesta. Tutkimukset ovat taustatyötä alueen mahdolliselle kaavamuutokselle.

Harmaat siilot kohoavat 45 metrin korkeuteen
Anna Wikman / Yle

Betoniset siilot rakennettiin Vaasassa kaupunginrantaan 50- ja 60-lukujen taitteessa. Ne kohoavat yhä harmaina 45 metrin korkeuteen. Siilojen rakentaminen herätti aikanaan ankaraa vastustusta, mutta rakentamiseen taivuttiin elinkeinoelämän vaatimusten ja työpaikkojen takia. Höyrymyllyn toiminta loppui vuonna 1992 ja siilot ovat olleet siitä lähtien käyttämättömänä. Ne omistaa Vaasan kaupunki.

Siilojen purkamista tai mahdollista uusiokäyttöä on pohdittu niin kauan kuin ne ovat olleet tyhjillään. Siilot suojeltiin asemakaavalla 90-luvulla eli niitä ei voi purkaa muuttamatta kaavaa. Rantakadun ja Museokadun risteyksessä olevalle alueelle halutaan kuitenkin uusi kaava ja uudet rakennukset. Myös ELY-keskus suositti viime kesänä uuden kuntotutkimuksen tekemistä ja siilojen rakennushistoriallista arviointia, sillä siilojen kaupunkikuvallinen ja rakennustaiteellinen arvo olivat ELY-keskuksen mielestä epäselviä.

Vaasan Höyrymyllyn punatiiliset rakennukset ovat uusiokäytössä.
Anna Wikman / Yle

Vaasan kaupungin kaavoitusarkkitehti Anne Majaneva toivoo, että asemakaavaan saataisiin viimein muutosehdotus. Valmistelutyöt ja asiantuntijoiden kuulemiset ovat jo menossa, ja kuntotutkimus on osa valmistelua. Alueelle on suunniteltu julkisia tiloja sekä asuinrakennuksia.

Betoniset siilot peittävät merinäköalan
Anna Wikman / Yle

Vaasan kaupunki on ilmoittanut tavoitteekseen saada alueelle lainvoimainen kaava vielä tällä valtuustokaudella.

Lue seuraavaksi